eur:
392.8
usd:
363.67
bux:
72266.52
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay

Felminősítés: a pénzügyminiszter és az MNB elégedett, a Századvég meglepődött

A pénzügyminiszter a piac bizalmáról beszélt, a jegybank szerint Magyarország megérett az újabb felminősítésre, a gazdaságkutató ugyanakkor csak fél év múlva várta ezt.

Erős és világos visszajelzés a magyar gazdaságpolitikának, hogy felminősítette Magyarországot a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalán közzétett videójában szombaton. Hozzátette: válságidőszakban, vagy azt követően nem felminősíteni hanem gyakran leminősíteni szokták az országokat.

A mostani felminősítés, csakúgy, mint a múlt heti devizakötvény-kibocsátás, a piaci szereplők töretlen bizalmát jelzi a magyar gazdaság iránt - mondta a pénzügyminiszter.

MNB: még, még, még...

A Magyar Nemzeti Bank üdvözli a Moody's kedvező értékelését, mellyel Baa3-as szintről Baa2-es szintre javította Magyarország adósbesorolását - közölte a jegybank az MTI-vel a nemzetközi hitelminősítő pénteken éjjel kiadott felminősítése után.

A jegybank közleményében emlékeztet, hogy korábban már több alkalommal jelezte,

Magyarország megérett az újabb felminősítésre,

amelyet a koronavírus válság utáni gyors gazdasági helyreállás és a pénzügyi stabilitás megőrzése is indokol.

Az adósbesorolás javításában a jegybank szerint fontos tényező volt, hogy a magyar gazdaság 2021 első fél évében sikeresen újraindult. A GDP gyors helyreállását a fiskális és a monetáris politika is hatékonyan segítette. A hitelminősítő várakozása szerint az erős középtávú növekedési potenciál a fiskális konszolidációt is támogatni fogja.

Hozzátették, hogy a Magyar Nemzeti Bank a törvényi mandátumával összhangban továbbra is minden lehetséges eszközével őrzi az árstabilitást és a pénzügyi stabilitást, valamint támogatja Magyarország fenntartható növekedését. Az MNB bízik abban, hogy a hitelminősítők újabb felminősítésekkel ismerik el a magyar gazdaság fundamentumainak érdemi, fenntartható javulását a jövőben.

A kedvező változásokhoz az MNB az inflációs cél fenntartható elérésének irányába tett monetáris politikai lépéseivel, illetve a gazdasági növekedést és az ország külső sérülékenységének csökkentését támogató egyéb programjával aktívan hozzájárult. Ezen intézkedések megalapozták, hogy hazánk az Európai Unión belül az egyik leggyorsabb gazdasági helyreállást mutatta fel, és a turbulens globális környezetben sikerült megőrizni a hazai pénzügyi piacok és közvetítőrendszer stabilitását, a vállalati és lakossági hitelezés folyamatos bővülését - írta közleményében a jegybank.

Az MNB pozitív hitelminősítési pályára számít a jövőben is mindhárom nagy hitelminősítő esetében. Az intézmények által kiemelten figyelt tényezők közül a kedvezőbbé váló növekedési kilátások, a külső sérülékenység folyamatos mérséklődése, az államadósság ismételt csökkenése, a fiskális folyamatok konszolidációja, valamint a versenyképesség és a hazai pénzügyi rendszer erősödése egyaránt hozzájárulhat Magyarország hitelminősítésének további javulásához.

Századvég: meglepetés

A Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője szerint viszont mindenképpen meglepetésnek tekinthető, hogy a Moody's felminősítette Magyarországot.

"Bár már egy éve pozitív kilátás volt érvényben, de a vírushelyzetre való tekintettel arra lehetett számítani, hogy felminősítés csak később, fél vagy egy év múlva következik be, ha egyáltalán bekövetkezik" - írta Regős Gábor a hitelminősítő péntek éjjel közzétett értékeléséhez fűzött, MTI-nek küldött kommentárjában.

Kiemelte, hogy a Moody's döntésével a három nagy hitelminősítőnél a magyar besorolás azonos szinten van.

Regős Gábor kifejtette: a felminősítést a hitelminősítő alapvetően két tényezővel indokolta, egyrészt a válságból való gyors kilábalással, melynek kapcsán kiemelték, hogy a magas beruházási ráta a következő években is segítheti a növekedést. A beruházások tartósan magas volumenéhez hozzájárulhat az alacsony társasági adókulcs, a növekedés-barát gazdaságpolitika, illetve az, hogy Magyarország vonzó befektetési célpont. A másik tényező az, hogy a Moody's a következő években növekvő fiskális fegyelmet vár, így a GDP-arányos államadósság ismét csökkenésnek indulhat.

Ahhoz, hogy a magyar adósságbesorolásban további felminősítés következzen be gyorsabban csökkenő adósságra, illetve fokozódó versenyképességre van szükség, míg leminősítés - amelyet a hitelminősítő nem tart valószínűnek - ezzel ellentétes folyamatok, illetve az uniós pénzek tartós visszatartása esetén következhet be - írta a Századvég szakértője.

Címlapról ajánljuk
Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Több párt érdeke, hogy az Európai Parlament kitolja a frakciók bejelentésének időpontját. Eredetileg július 4. éjfélkor jár le az informális határidő, az EP alakuló ülésére pedig július közepén kerülhet sor – mondta Feledy Botond. Arra is felhívta a figyelmet, hogy egy frakció megléte és a létszáma meghatározza azt, hogy pénzügyi forrásokban, pozíciókban, felszólalásokban milyen erőt képviselhet majd az Európai Parlamentben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Economist: ideje, hogy Joe Biden visszalépjen

Economist: ideje, hogy Joe Biden visszalépjen

Újabb véleménycikket közölt a brit Economist magazin Joe Biden amerikai elnök visszalépése mellett érvelve. A hetilap legelőször 2022-ben írt arról, hogy a demokrata elnök jobban tenné, ha nem indulna újra, majd múlt héten ismét a visszalépésre szólították fel Bident. Ezúttal a Demokrata Párt gyakori kampányüzenetét, a demokrácia védelmét idézik, amikor úgy fogalmaznak: "Amerika megújulásának most kell elkezdődnie. Nincs is jobb módja ennek, mint egy új jelölt megválasztása Trump legyőzésére."

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 4. 14:57
×
×
×
×