eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Utasok a Liszt Ferenc-repülőtéren 2020. július 17-én. A reptéren a forgalom jelenleg a koronavírus-járvány előttinek csupán a töredéke, de hétről hétre több járat és utas fordul meg itt. Júliusra már csaknem tízezerre nőtt a napi utasszám, ami jelentős növekedés júniushoz képest, amikor a teljes havi forgalom 84,4 ezer utas volt, az egy évvel korábbi 1,5 millióval szemben.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Befutott a kormány ajánlata a ferihegyi reptérre

Az ajánlat a piaci ár alatt volt - írta a Bloomberg.

Ajánlatot tett a kormány a Budapest Airport Zrt. megvételére a héten – írja a Bloomberg információi alapján a napi.hu.

A hírügynökség értesülései szerint az ajánlat a piaci ár alatt volt, a hasonló, mostanában kötött megállapodásokhoz mérve. Az egyik forrás erre példaként Sydney repülőterét említette, amely júliusban kapott egy ajánlatot a 2019-es EBITDA-ja 22-szeresére, ami a cég profitabilitásának a mértéke. Tavaly a Budapest Airport 38 millió eurós EBITDA-t és 110 millió eurós éves veszteséget ért el. A várakozások szerint a működése a járvány előtti szintre 2023-ra térhet vissza.

A többségi tulajdonos, a német AviAliance nem kívánta kommentálnita a portál értesülését, míg a kormány nem reagált.

Egy hónapja Palkovics László innovációs és technológiai miniszter azt mondta: nemcsak tulajdonrészt kíván a kormány szerezni, hanem azt akarja, hogy ismét többségében magyar tulajdonosa legyen a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérnek. Hozzátette, tárgyalásos megoldásra törekednek, de a koncessziós szerződésben vállaltakat mindenkinek be kell tartania. "Ha nem tudja vagy nem akarja betartani, akkor viszont változtatni kell. Mi készek vagyunk a helyzet rendezésére" – jelentette ki a tárcavezető.

A Budapest Airport tulajdonosai nemrég közleményben utaltak arra, hogy nem akarják eladni a céget.

A reptér privatizációja 2005-ben kezdődött és a magyar kormány 2011-ben adta el a maradék részesedését is a reptérben. A koncessziós megállapodás 2080-ig tart.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×