eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Világgazdaság üzleti napilap Magyarország újraindításáról szervezett konferenciáján a Budapest Kongresszusi Központ 2021. június 9-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Akár milliós összeg is visszajárhat egy családnak Orbán Viktor bejelentése nyomán

Egy kétkeresős családban egy és két gyermek esetén is akár milliós szja-visszatérítésre is lehet számítani 2022 elején. Az InfoRádió által megkérdezett elemző szerint az alapfeltételként megjelölt 5,5 százalékos GDP-növekmény elérése teljesen reális.

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Magyarország újraindul című konferencián bejelentést tett arról, hogy ha az idei GDP-növekedés eléri az 5,5 százalékot, az átlag alatti jövedelemből élő családok visszakapják 2021-es szja-befizetésüket.

A közlés után - amely így legfőképp az 1-2 gyermeket nevelő házasokat célozhatja és a költségvetésnek 550-580 milliárd forintjába, a tervezett szja-bevételek ötödébe kerülne - a Portfolio ki is számolta, hogy az érintett családoknak "mennyi az annyi", ha a tervezett 4,3 helyett valóban eléri az 5,5-öt az ország teljesítménynövekedése. (A Portfolio gazdasági portál szerint ez nem volt túlságosan merész vállalás, több elemző szerint a 6 százalékos növekményben bízni sem dőreség.)

A KSH számai szerint idén márciusban 423 706 forint volt a bruttó átlagkereset, tehát ezt a vonalat érdemes alapvetően figyelni. Az átlagbér szja-ja 63 556 forint a 15 százalékos kulccsal számolva, egy évre vetítve ez tehát több mint 760 ezer forint (egy keresőre vetítve), de ennek az egésze biztosan nem jár vissza, hisz már eleve jár családi adókedvezmény a gyermekeseknek; egy gyermek után most havi 10 ezer, két gyermek után 40 ezer, míg három gyermek esetében 99 ezer forint ez a kedvezmény, amit a szülők megosztva is igénybe vehetnek. Vagyis a majdani visszaigényelhető összeget ezzel kell korrigálni.

Ha egy kereső van a családban, akkor bő 600 ezer forint jelentkezik majd a számlán a jövő év elején, két gyermek esetén 300 ezer. Három gyermek esetén viszont nem jár pénz, mivel az eddigi kedvezmény magasabb a befizetett szja-nál.

Két kereső esetén, ha mindketten az átlagbér alatt keresnek, akkor a gyermekek számától függően a visszajáró összeg

akár egymillió forint feletti

is lehet.

A Portfolio - és a Telex is - közben számol azzal a lehetőséggel, hogy az átlagbér mértékéig a magasabb jövedelműek is kaphatnak vissza, nem csak a szegényebbek, noha Orbán Viktor a visszatérítéses bejelentéskor szó szerint úgy fogalmazott, "a leggazdagabbaknak valószínűleg erre nincs szükségük":

  • egy kereső esetén egy gyermek mellett 636 ezer, két gyermek esetén pedig 236 ezer forint járhat vissza
  • két kereső esetén egy gyermek után 1,4 millió forint lenne a plafon (ezzel számol a Telex kalkulációja is), két gyermek után is több mint egymillió forint, három után pedig 424 ezer járhatna vissza.

Mint a Telex rámutat, a KSH legutóbbi mikrocenzusa alapján 2016-ban 1,716 millió családban, a családok közel kétharmadában élt gyerek, tehát nagyjából ekkora körnek járna pénz 2022 elején, de ha csak az átlagbér alatt keresőknek, akkor feleennyi embernek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×