eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Aranyrúd a Magyar Nemzeti Bank (MNB) sajtótájékoztatóján a jegybank székházában 2018. október 16-án. Az MNB tízszeresére növelte Magyarország aranytartalékát, a döntéssel 2018 októberében a jegybank nemesfém állománya a korábbi 3,1 tonnáról 31,5 tonnára emelkedett, melynek értéke mintegy 1,24 milliárd dollár.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Döntött az alapkamatról a jegybank

A döntés megfelelt az elemzői várakozásoknak.

Nem módosította a jegybanki alapkamat 0,60 százalékos szintjét a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa, és a kamatfolyosó sem változott – közölte az MNB.

A döntés megfelelt az elemzői várakozásoknak.

A monetáris tanács legutóbb tavaly júliusban változtatott az alapkamaton, 15 bázisponttal csökkentette azt. Előtte júniusban szintén 15 bázisponttal mérsékelték a kamatot, amely 2016. május 25. óta állt 0,90 százalékon.

Monetáris tanács: továbbra is az árstabilitás a legfontosabb szempont

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) továbbra is az árstabilitás fenntartását tekinti a legfontosabb szempontnak - derül ki az MNB Monetáris Tanácsának közleményéből.

A makrogazdasági és pénzpiaci folyamatokat - mint írták - még mindig a járvány alakulása határozza meg. A harmadik hullám szükségessé teszi a korlátozások fenntartását, ráadásul az oltás is lassan halad, így a világgazdaság kilátásai bizonytalanok. Az elhúzódó kilábalás miatt várhatóan mind világszinten, mind a térségben maradnak a laza monetáris kondíciók.

A közlemény szerint a magyar gazdaság válságállónak bizonyult a járvány második hullámával szemben. Az év vége a várakozásoknál kedvezőbben alakult, ami - mint írták - a hitelminősítők értékelésével összhangban alátámasztja a magyar gazdaság gyors helyreállási képességét.

Belföldön a helyzet 2021 második negyedévében már normalizálódhat, az infláció éves szinten 3,5-3,6 százalék lehet, a költségvetés hiánya az államadósággal együtt újra csökkenni fog. Az inflációs kilátások szempontjából változatlanul a feltörekvő piacokkal szembeni kockázatkerülés erősödése a legnagyobb rizikó.

A jegybank a kihívások kezelését, a növekedés helyreállítását kész célzott módon, mérlege további növelésével támogatni - tették hozzá.

A monetáris tanács kiemelte, hogy az MNB a heti állampapír-vásárlások összegét továbbra is rugalmasan alakítja, az állampapír-vásárlási programot pedig ezután is használni fogja. Az egyhetes betéti eszköz kamatát továbbra is a heti tenderek keretében határozzák meg, és ameddig az inflációs kockázatok indokolják, az alapkamat és az egyhetes betéti eszköz kamata között fenntartják a különbséget.

Kiemelt szempont, hogy a rövid oldali kamatok minden részpiacon és minden időszakban a tanács által optimálisnak tartott rövid oldali kamatszinttel összhangban alakuljanak, így a jegybank március végén ismét eurolikviditást nyújtó devizaswap-tendereket tart.

Az aktív piaci jelenléttel az MNB tompítja a nemzetközi swappiaci feszültségek begyűrűzését, hozzájárulva a monetáris kondíciók stabilitásának megőrzéséhez, és ezen keresztül az árstabilitás fenntartásához - írták.

A monetáris tanács szerint a kialakított rövid oldali monetáris kondíciók fenntartható módon támogatják az árstabilitást, a pénzügyi stabilitás megőrzését és a gazdasági növekedés helyreállítását.

A gyorsan változó környezet miatt a rövid oldali hozamok biztonságos távolságban kell maradniuk a nullaközeli tartománytól. A testület figyeli az adatokat, és alkalmazni fogja a megfelelő eszközöket, ha az inflációs kilátások változása indokolná azt - olvasható a közleményben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×