eur:
397.43
usd:
358.2
bux:
74144.88
2024. október 1. kedd Malvin

150 milliárdos kiesést okoz az iparűzési adó megfelezése

Az intézkedés alapjaiban rengeti meg a teljes önkormányzati szektort - véli a TÖOSZ.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége közleményt adott ki azok után, hogy a kormány úgy döntött, a helyi önkormányzatok saját bevételét képező, a kis- és középvállalkozások (kkv) által fizetendő helyi iparűzési adó 50 százalékát elengedi.

Az 1623 helyi önkormányzatot tömörítő országos önkormányzati érdekszövetséggel előzetesen nem egyeztetett a kormány, csak 23 nagyvárosi önkormányzatot képviselő Megyei Jogú Városok Szövetségével tárgyalt.

A szervezet véleménye szerint országosan nagyjából 150 milliárd forintot tesz ki a kormányzati döntés következtében elengedett iparűzési adó, ennek 70 százaléka pedig a nagyvárosok költségvetéséből hiányzik majd. Ez azt is jelenti, hogy az eddigi költségvetési megszorítások, amelyeknek elsődleges elszenvedői a kis- és közepes nagyságú települések voltak, most már a nagyvárosokat is eléri - írják.

A TÖOSZ emlékeztet: a települési önkormányzatok által biztosított helyi közszolgáltatások jelenlegi szintjének megőrzéséhez a kormányzati intézkedés ellensúlyozására a 25 ezer lakos alatti települések részére bejelentett kompenzáció nem ismert, de az várhatóan lényegesen alatta marad az adókedvezménynek. Ez az intézkedés pedig alapjaiban rengeti meg a teljes önkormányzati szektort - közölte a szervezet.

A szövetség szerint az adókedvezmény megállapítása során is szükséges lenne differenciálni, és úgy vélik, más gazdaságvédelmi intézkedésekkel is lehetne támogatni a kkv-kat.

Címlapról ajánljuk
Kövér László Orbán Balázsról, a Tisza Pártról és a jegybankelnök megválasztásáról

Kövér László Orbán Balázsról, a Tisza Pártról és a jegybankelnök megválasztásáról

Aki államtitkári pozíciót tölt be, az ne kezdjen el értelmiségi módon viselkedni és okoskodni, mert hibát követ el, vagy ha nem is követ el hibát, de megkeresik benne azt a lehetőséget, hogy ellene fordítsák azt, amit mondott – mondta Kövér László, az Országgyűlés és a Fidesz országos választmányának elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Beszélt a költségvetés elfogadásának várható időpontjáról, a leendő jegybank elnök személyéről, az amerikai elnökválasztásról és az Európai Unió és Magyarország jövőbeni kapcsolatáról is.

"Libanon az ország történetének egyik legveszélyesebb szakaszába ért"

Heves összecsapások folynak az izraeli hadsereg egyik hadosztálya és a Hezbollah között Dél-Libanonban. Megszólalt az országába való izraeli behatolásról Nadzsib Mikati kormányfő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×