eur:
392.88
usd:
363.4
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Gémesi György, az Új kezdet elnöke, a Lehet Más a Politika (LMP) új parlamenti frakciójának tagja a siófoki Fő téren tartott bemutatkozó sajtótájékoztatón 2018. április 27-én. Gémesi György a sajtótájékoztatón közölte: megtartja gödöllői polgármesteri tisztségét. Országgyűlési képviselői mandátumát felveszi, az alakuló ülésen részt vesz, de a polgármesteri és az országgyűlési képviselői tisztsége közti összeférhetetlenséget a törvényes határidőn belül feloldja.
Nyitókép: MTI/Varga György

Gémesi György az iparűzési adó felezéséről: "statáriális bejelentés"

A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöksége szintén reagált az iparűzési adó felére csökkentésére.

A magyar önkormányzatiság kivégzését, számos magyar település elkerülhetetlen csődjét eredményezheti Orbán Viktor mindenféle érdemi egyeztetés nélkül tett bejelentése az iparűzési adó megfelezéséről - reagált a kormányfő szombati bejelentésére a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnöksége nevében Gémesi György elnök a Facebookon, "mérhetetlenül visszataszítónak" nevezve, hogy "a magyarok ezreinek halálát okozó koronavírus-járványt használja ki a miniszterelnök arra, hogy leszámoljon a nem fideszes vezetésű önkormányzatokkal".

Szerinte emiatt a tiltakozás a polgármestereknek kötelező.

Mint felhívta rá a figyelmet, "az iparűzési adó adja az önkormányzatok saját bevételeinek túlnyomó részét, ebből a bevételből működtetik a települések a közszolgáltatásokat, a közvilágítástól a hulladékkezelésen át az utak karbantartásán keresztül a nagyvárosi tömegközlekedésig, ebből biztosítanak szociális, gyermekjóléti és egészségügyi ellátást".

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnökségének nyilatkozata A magyar önkormányzatiság kivégzését, számos magyar...

Közzétette: Szabad Városok2020. december 19., szombat

"A miniszterelnök (...) statáriális bejelentése tehát a nekik járó szolgáltatásoktól foszthat meg több millió magyart, függetlenül attól, kire szavazott az önkormányzati választáson" - tette hozzá.

Úgy gondolja, "okkal feltételezhető, hogy a miniszterelnök a kilátástalan helyzetbe sodort önkormányzatokat politikai alapon akarja kompenzálni", ezzel viszont "kivégzi az önkormányzatiságot, a rendszerváltozás egyik legfontosabb értékét és értelmét, megcsúfolja a választói akaratot, elveszi a magyar települések autonómiáját".

Követeléseket is megfogalmazott:

  • ne hozzon ilyen döntéseket a kormány előzetes konzultáció, megállapodás nélkül
  • a január 15-re kitűzött egyeztetésig függesszék fel a fenti döntést
  • a kormány az önkormányzatok támogatására és kompenzálására dolgozzon ki átlátható, tiszta, politikai szemponttól mentes rendszert
  • a kormány érdemben tárgyaljon az önkormányzati szövetségekkel az önkormányzatok által az államnak fizetett adók csökkentéséről a gazdasági válság kezelése érdekében
  • az Európai Unió által Magyarországnak adott válságkezelő támogatások elosztásába vonja be az önkormányzatokat

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×