eur:
393.02
usd:
363.49
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója előadást tart a KKV Stratégia Konferencián a budapesti Hotel Corinthiában 2019. november 5-én.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Erős üzenetet küldött a jegybank alelnöke, reagáltak a piacok is

A múlt heti meglepetésszerű kamatemelés után újabb lépéseket vár a piac a Magyar Nemzeti Banktól. A mai változtatásra hiába számítottak az elemzők, ám Virág Barnabás üzenete mégis megmozgatta a piacokat.

Csütörtökön is változatlanul, 0,75 százalékos kamaton hirdette meg az egyhetes betétet a Magyar Nemzeti Bank, vagyis a múlt heti - akkor meglepetést keltő - 15 bázispontos szigorítás után most megállt az MNB. Ez azonban nem zárja ki azt, hogy a későbbiekben lesz a múlt hetihez hasonló kamatemelés - mondta az InfoRádiónak a Portfolio elemzője. Beke Károly emlékeztetett: a piac a múlt heti 15 bázispontos emeléshez hasonlóra számított, illetve számít még továbbra is. Meglehet, hogy a jegybank most kivár, hogy kiderüljön, milyen eredménye lesz a múlt heti lépésnek és a piac hogyan értékeli azt.

További érdekesség, hogy Virág Barnabás MNB-alelnök a betéti kamat meghirdetése előtt interjút adott a Reuters hírügynökségnek, amelyben egy erős üzenetet küldött, nevezetesen azt, hogy a jegybank a feltörekvő piacokon az elmúlt hetekben fokozódó kockázatkerülésére akart reagálni. Továbbra is szeretnék elkerülni, hogy ez a kockázatkerülés bármilyen csatornán keresztül hatással legyen a magyar inflációra.

Ez egy verbális intervenciónak is felfogható,

erősödött is a forint délelőtt - mutatott rá Beke Károly. Vagyis egyelőre kamatemelés helyett egy erős üzenettel "operált" a jegybank.

A kockázatkerülés összefügg az inflációval

A további kamatemelés nincs kizárva, erről Virág Barnabás is beszélt az interjúban, kifejtve, hogy az egyhetes betét egy olyan, rugalmas eszköz a jegybank kezében, amellyel gyorsan tud reagálni a különböző piaci folyamatokra. Vagyis

"ha azt látják, hogy a kockázatkerülés megint erősödik a feltörekvő piacokon, a forint gyengül, akkor könnyen elképzelhető egy újabb kamatemelés.

Ezt a kamatszintet valószínűleg a következő hetekben, hónapokban az fogja mozgatni, hogy az MNB e folyamatokat miként értékeli" - vélekedett az elemző.

A jegybank mindig hangsúlyozza, hogy nincs árfolyamcélja, és sosem utal arra, hogy a forint gyengülését szeretné megfékezni, mindig az infláció oldaláról nézik a folyamatokat. Ugyanakkor Beke Károly rámutatott: mivel az MNB szempontjából elsődleges célként kitűzött infláció már közel került a jegybanki célsáv tetejéhez (az augusztusi inflációs ráta 3,9 százalék volt), ezért az MNB valószínűleg azt szeretné elkerülni, hogy a további forintgyengülés az import termékek árán keresztül még tovább emelje az inflációt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×