eur:
386.55
usd:
355.48
bux:
0
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia
Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke előadást tart az EU fejlesztési források felhasználása címmel megrendezett konferencián a fővárosi Premier Kultcaféban 2016. november 24-én.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Parragh László: nem lesz olyan iparág, amelyet ne érne el a vírus

Társadalmi kármegosztásra van szükség a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint. Parragh László az InfoRádiónak azt mondta, hogy a gazdasági élet valamennyi szereplőjének osztoznia kell a járvány miatt várható válság okozta terheken. Álláspontja szerint itt lenne az ideje annak, hogy az élelmiszerboltokon kívül bezárjon minden üzlet

Parragh László szerint azt mindenki látja, hogy a fő baj a személyes érintkezés, a kézfogás, az egy légtérben tartózkodás - ezt kell valahogy túlélni.

"A félmegoldás ez a 3-ig nyitva vagyunk, de ebben minden étterem és vendéglátóhely tönkremegy, reménytelen helyzetbe kerül. Ezért szerintünk ezt tovább kell vinni, nem lesz más lehetőségünk" - mondta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az InfoRádióban.

A taxisok kata-fizetési moratóriumának esetleges más iparágakra való kiterjesztésének szükségességével kapcsolatban elmondta, hogy meglátásuk szerint

a turizmushoz kapcsolódó iparágak mindegyike nagyjából csődben van: a szállítmányozás, szálláskiadás, vendéglátás, és "szélsőségesen még az örömlányok is".

"Ebben a helyzetben szerintem nem tehetünk mást, mint azt, hogy felmentést adunk ennek az iparágnak, abban reménykedve, hogy mielőbb helyreáll majd, és újra működőképes lesz" - mondta Parragh László. Szerinte nem lesz olyan iparág, amelyet ne érne el a vírus hatása, a kérdés csak az, hogy mikor éri el a válság. Az azzal kapcsolatos felvetésre, hogy ha valaki önként bejelenti a hatóságnak, hogy nem tudja fizetni a katát, vagy az egyéb adókat, az elnök azt mondta:

"Szerintem itt egy társadalmi kármegosztás kell.

Senki ne higgye azt, hogy ezt a költségvetés elbírja, senki ne higgye azt, hogy a munkaadó kibírja, miként azt se, hogy a munkavállaló.

Szerintem itt egy aszimmetrikus tehervállalás kell, hogy jöjjön, ahol mindenkinek ki kell vennie a részét - jelentette ki Parragh László.

Szerinte jobb, ha belátjuk ezt, mintsem, hogy kikényszeríti az élet. Elmondása szerint a kármegosztásban az államnak, az önkormányzatoknak, a munkaadóknak és a munkavállalóknak egyaránt részt kell majd vállalniuk.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

"Nagy erejű ütközés történt" - folyik a keresés a verőcei hajótragédia után

Már inkább az áldozatok kereséséről szól a kiterjedt kutatás a Dunán - mondta a Pest Vármegyei Kutató-Mentő Szolgálat vezetője az M1 televízióban hétfő reggel. Egy ember kimenekült, két holttest megvan, a többiek nincsenek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 20. 07:45
×
×
×
×