eur:
395.03
usd:
367.7
bux:
71430.98
2024. július 2. kedd Ottó
Egy autó karosszériája a gyártósoron a Kia Motors Slovakia zsolnai gyárában 2012. augusztus 22-én. Megkezdte új modellje, a Kia ceed Sportswagon második generációjának sorozatgyártását a szlovákiai autógyár.
Nyitókép: Nyikos Péter

Fékevesztetten terjed a "hiányszakmakór"

Egyre több olyan munkakör van, ahová lasszóval sem lehet embereket fogni.

2019 első felében árufeltöltőkből, eladókból, de már építőipari munkásokból és gyártósori segédmunkásokból is óriási hiány volt - írja a Világgazdaság Ficza Jánosra, a Workania állásportál szóvivőjére hivatkozva.

Egy év alatt például negyedére estek vissza a jelentkezések épületlakatos és géplakatos munkára, közben nem javult a helyzet a technológiai területeken, Java-fejlesztői és egyéb funkcionális programozói munkahelyek is betöltetlenek.

Most már nagy a küzdés a mérnöki piacon és a pénzügyi területen is, könyvelőkre, kontrollerekre és pénzügyi szakértőkre nagy szükség lenne.

A sor hosszú, a vendéglátásban is nagy a munkaerőhiány,

pultosok, pincérek, felszolgálók is kerestetnek.

A trend Nyugat-Európában is hasonló, nem véletlen az egészségügy munkaerő-elszívása sem - mint arra Pelle Dávid, az MP Solutions ügyvezetője a lapnak rávilágított.

Már középfokú végzettséggel is jól el lehet helyezkedni nyugaton. Képzettség, nyelvtudás persze előny, de technológiai területen néhány hónapos átképzés is elegendő lehet.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×