eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke beszél a 2015. évi bérmegállapodás aláírásán Budapesten, a Nemzetgazdasági Minisztériumban 2014. december 29-én.
Nyitókép: Kovács Tamás

Heteken belül átadhatják a kormánynak a munkaerőhiány orvoslására szolgáló javaslatokat

Közösen dolgozott ki javaslatcsomagot a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) a Munkástanácsok Országos Szövetségével (MOSZ) a munkaerőhiány kezelésére, amely elsősorban a fekete foglalkoztatás visszaszorítására, az állami szféra átvilágítására, hosszú távon a termelékenység növelésére helyezi a hangsúlyt – jelentették be sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.

Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke közölte: a munkaerőhiányt a cégek és a munkavállalók is megszenvedik, az MGYOSZ és a MOSZ ezért döntött a közös fellépés mellett.

Becslésük szerint mintegy

200-250 ezer ember hiányzik a magyar gazdaságból, az ország demográfiai helyzete miatt pedig azzal kell számolni, hogy évente 40 ezerrel csökken a munkavállalók száma.

Kiemelte, a kormány fontos lépéseket tett a munkaerőhiány enyhítésére – példaként a nyugdíjasok munkaerőpiaci bevonását említette –, de ezek az intézkedések csak késleltetik a demográfiai hatásokat. Palkovics Imre, a MOSZ elnöke hozzátette, javaslataikkal megkeresték a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának munkaadói és munkavállalói oldalát képviselő szervezeteket is, az általuk folytatott egyeztetésekkel kiegészített dokumentumot juttatják el a kormánynak.

Több metszetben vizsgálták a munkaerő struktúráját

Az első szegmens a költségvetési és a versenyszféra, amelynek vizsgálatakor megállapították, hogy a nemzetközi átlagnál lényegesen magasabb a közfoglalkoztatottak aránya, ezért azt javasolják, hogy vizsgálják meg, hogy a tevékenységekhez milyen és mennyi munkaerő szükséges, továbbá jelentősen javítani kell a hatékonyságot.

A másik vizsgált metszet az ágazatok közötti munkaerőfelhasználás. Rolek Ferenc kiemelte: az egyes ágazatok eltérő munkaerőigénnyel rendelkeznek, ezért

fontos, hogy a jövőben elsősorban a magas technológiai fejlettségű, de fajlagosan kevesebb munkavállalót foglalkoztató ágazatokat fejlesszék.

Példaként a gyógyszergyártást, valamint az elektronikával és az IT-vel összefüggő területeket említette, ugyanakkor megjegyezte a nagyon és a kevésbé munkaerőigényes területeket a kormánnyal egyeztetve akarják pontosan meghatározni. Javaslatként azt fogalmazták meg, hogy ennek szellemében vizsgálják felül milyen ágazatokba kerülnek az iparfejlesztésre szolgáló európai uniós, illetve a költségvetési források.

Harmadik szegmensként a foglalkoztatás területi struktúráját vizsgálták. Jónak tartják a kormány munkásszálló-programját, azonban még mindig komoly gátat okoz, hogy az ezekben való elhelyezés komoly adó- és járulékterhet jelent. Javasolják, hogy a munkásszállón való elhelyezést tegyék adómentessé a cégek és a munkavállalók számára is.

A vállalati szintet is áttekintették, e területről Rolek Ferenc a feketefoglalkoztatás visszaszorítására hívta fel a figyelmet. Erre irányuló programokat kellene szerintük szervezni. Úgy vélekedett, az egyik

legjobb eszköz a munkaügyi ellenőrzés.

Ez azonban szerinte csak akkor lehet igazán eredményes, ha a vizsgálatok fókuszába egyedül a fekete foglalkoztatás kerül és bevonják abba a munkaadói és a munkavállalói szervezeteket is. Utóbbi azért fontos, mert a hivatal nem ismeri a fekete vagy a szürke gazdaság szereplőit, míg a helyi munkaadói és munkavállalói szervezetek igen – tette hozzá.

Palkovics Imre és Rolek Ferenc is hangsúlyozta: a közösen elkészített javaslatcsomag, és a közös fellépésük mérföldkő a magyar szociális párbeszéd területén.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×