eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Matolcsy György átveszi kinevezési okmányát a Magyar Nemzeti Bank elnökévé Áder János köztársasági elnöktől (j) a Sándor-palotában 2019. március 1-jén. Az államfő ismételten, március 4-i hatállyal, hat évig terjedő időtartamra nevezte ki a posztra. Mellettük: Orbán Viktor miniszterelnök, Haszonicsné Ádám Mária, a Köztársasági Elnöki Hivatal főigazgatója, Latorcai János, az Országgyűlés KDNP-s alelnöke és Nagy Márton, az MNB alelnöke (j-b).
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Matolcsy György gazdaságtörténeti ciklusa után újat kezdhet

Kinevezte Matolcsy Györgyöt az államfő, így a nemzeti bank vezetője hétfőn megkezdi újabb jegybankelnöki ciklusát.

A jegybankelnök ünnepélyes eskütételét péntken délelőtt tartották a Sándor Palotában. A kinevezést Áder János köztársasági elnök nyújtotta át Matolcsy Györgynek. Az eseményen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök és Latorcai János, az Országgyűlés KDNP-s alelnöke, valamint Nagy Márton, az MNB alelnöke, és Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke is.

Az MNB eddigi vezetőjét március 4-ei hatállyal hat évig terjedő időtartamra nevezte ki a köztársasági elnök. A jegybankról szóló törvény szerint az MNB elnökének megbízatása hat évre szól, és egy személy legfeljebb két alkalommal töltheti be a tisztséget.

Matolcsy György a héten az Országgyűlés Gazdasági bizottsága ülésén kifejtette: a jegybank az elmúlt hat évben képes volt mandátumai előírásait ellátni és hozzájárult egy kivételes növekedési fordulathoz. Azt mondta,

"azért kivételes ez a növekedés és a növekedési fordulat, ami valójában már 2012 második felétől bekövetkezett, mert ez egy egyensúlyőrző növekedés volt".

Kiemelte: Magyarország valamennyi makro- és mikrogazdasági mutatója kedvező képet mutat, ennek elérésében jelentős szerepet játszott az elmúlt években az MNB is.

A központi pénzintézet 2013-tól teljesítette három mandátumát,

  • elérte az árstabilitást, amit az inflációnak a három százalék körüli, plusz-mínusz egy százalékpontos sávon belüli tartása jelentette,
  • biztosította az ország pénzügyi stabilitását, és
  • segítette a kormányt a gazdaságpolitikája megvalósításában - összegezte.

A gazdasági bizottság kormánypárti képviselői egyhangú támogatásával, 10 igen és 5 nem szavazat mellett támogatta Matolcsy György újbóli jelölését az MNB elnökévé.

A keddi, változatlanságot hozó kamatmeghatározó ülésen az is kiderült, hogy Matolcsy György az elemzők megfogalmazása szerint gazdaságtörténeti ciklust zár a napokban, hiszen

2013-as hivatalba lépése óta a mai napig nem hajtott végre kamatemelést.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Atomfegyverek, rezidens macska: így néz ki az új brit kormányfő első 72 órája

Atomfegyverek, rezidens macska: így néz ki az új brit kormányfő első 72 órája

Mivel telik Nagy-Britanniában az elsöprő győzelmet aratott, új miniszterelnök első napja? Sir Keir Starmernek levelet kell írni az atomtengerek kapitányaival, meg kell ismerkednie a rezidencia személyzetével... és az állandó lakóval: Larryvel, a macskával.

Patika a kézipoggyászban – gyógyszerek, amelyek nélkül ne induljon el nyaralni

A gyógyszereket mindig gyerekektől elzárt helyre tegyük, és ezt tartsuk észben a nyaralás vagy az utazás alatt is, hiszen nagyon súlyos mérgezéseket is okozhatnak – figyelmeztetett az InfoRádióban az országos tisztifőgyógyszerész. El Koulali Zakariás arról is beszélt, hogy bizonyos készítmények hűtést igényelnek, illetve magas hőmérséklet hatására hamar tönkremehetnek, hatástalanná válhatnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×