eur:
394.7
usd:
366.04
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke előadást tart az 53. Közgazdász-vándorgyűlés záró plenáris ülésén a Miskolci Egyetemen 2015. szeptember 5-én.
Nyitókép: Vajda János

Patai Mihályt javasolja a jegybank a Budapesti Értéktőzsde új elnökének

Patai Mihály 2008 decembere és 2011 szeptembere között már betöltötte a Budapesti Értéktőzsde elnöki tisztét.

A budapesti börze május 21-i éves rendes közgyűlésén Patai Mihályt, a Bankszövetség korábbi elnökét, a nemzeti bank jelenlegi alelnökét választhatja meg régi-új elnökének – tájékoztatott a tőzsde hivatalos közleményben.

A BÉT elnöki posztjára javasolt Patai Mihályt április 17-én nevezték ki az MNB alelnökének. 2006-tól alelnöki kinevezéséig az UniCredit Bank Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója volt.

Patai Mihály korábban 3 évig 2008 és 2011 között már betöltötte a BÉT-elnöki pozíciót.

Az elnöki posztra jelölt közgazdász március végi parlamenti meghallgatásán, jegybankalelnöki kinevezése apropóján úgy fogalmazott, kivételes időket él a magyar gazdaság.

"A gazdaságtörténetben egy unikális korszakot élünk át, amikor van egy növekedési periódus, ez a nyolcadik év lesz, amikor növekszünk, és látják, hogy az én véleményem szerint még 2-3 évig ez biztosan így is lesz úgy, hogy nem nyúlunk hozzá semmihez. De ennél sokkal fontosabb, hogy a magyar gazadságtörténetben most először a növekedési ciklus együtt jár a legfontosabb makroegyensúlyok jelenlétével" - mondta Patai Mihály.

Az alelnök méltatta a jegybank monetáris tanácsát, amiért úgy tudta folyamatosan csökkenteni az alapkamatot, hogy közben ezt nem sínylette meg a hazai fizetőeszköz árfolyama.

A budapesti tőzsde elnök-vezérigazgatója a májusi közgyűlésig továbbra is Végh Richárd, aki Patai Mihály megválasztása esetén továbbra is megtartja vezérigazgatói posztját. A BÉT tájékoztatása szerint az MNB elkötelezett a magyar gazdaságnak a tőkepiacon, tőzsdén keresztül történő fejlesztése iránt, így az év közepétől elindítja a Növekedési Kötvényprogramot, és a hazai vállalatok versenyképességét is növelné tőkepiaci eszközökkel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×