eur:
392.69
usd:
362.8
bux:
72118.78
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Pixabay
Nyitókép: Pixabay

Gyenge a forint - mikor drágulnak az utazási biztosítások?

A forint gyengülése miatt drágulhat a külföldi egészségügyi ellátás, a biztosítók azonban a költségnövekedést leghamarabb jövőre érvényesíthetik az utasbiztosításokban - mondta az InfoRádiónak az Union Biztosító utasbiztosítási üzletágának vezetője, Szabó Tamás.

A legtöbb biztosító termékmegújítása az év elején, a nyári szezon előtt jelenik meg, általában akkor módosítják a díjakat is, így az árfolyammozgások alapvetően nem befolyásolják a díjemelésüket - mondta Szabó Tamás, az Union Biztosító utasbiztosítási üzletágának vezetője.

Tartósan gyenge forint mellett se lesz díjemelés?

Szabó Tamás elmondta, hogy a kárrendezésnél a biztosító a külföldi kórház által kiszámlázott eurót fizeti meg a hazai kórház részére. Az esetek bizonyos részében az ügyfélnek direktben fizetik a károkat, ilyenkor lehetőség van forintos vagy eurós kifizetésre. Ha forintban kéri az ügyfél, akkor több eljárásmód is létezik:

"A legtöbb biztosító a káresemény bekövetkeztekor számított MNB-középárfolyam alapján forintosítja a kárigényt, és azt utalja az ügyfél számlájára,

de vannak rugalmasabb megoldások is, ahol azt nézik meg, hogy az ügyfél mennyit fizetett egy külföldi ellátásért és a bankszámláján megkérdőjelezett forintos tételt térítik" - mondta Szabó Tamás.

Díjkalkuláció

Az Union Biztosító szakértője azt is elmondta, hogy a direktben utalt kártérítések összegénél a biztosítók hosszabb távra terveznek, illetve a kockázatvállalás mértékéhez limiteket állapítanak meg, amelyhez a biztosítás díját szabják. Ezek a limitek 10-40 millió, vagy adott esetben 100-150 millió forint között is mozoghatnak.

"Ilyen tételeknél egy ilyen jellegű forintelmozdulás a biztosítóknak nem okoz olyan nagy mértékű változtatási kényszert,

hiszen nekik olyan statisztikájuk van, ami alapján előre tudnak tervezni egy-két évre" - tette hozzá Szabó Tamás.

Az üzletágvezető úgy véli, hogy a nyári szezonban díjemelés nem várható, az emelést a jövő év elejére, a tavaszi szezonra prognosztizálja.

A magyarok fele köt utazáskor biztosítást

Erről már Gilyén Ágnes, a Europe Assistance Magyarország szóvivője beszélt az M1 csatornán, a szakember hozzátette, hogy a nyugat-európai országokban jóval magasabb ez az arány.

Mint mondta, az utasbiztosításokhoz kapcsolt assistance szolgáltatás váratlan nehézségek, például közlekedési balesetek vagy betegségek esetén hasznos. A biztosító által megadott telefonszám napi 24 órában hívható, és a bajba jutott utazók magyar nyelven kaphatnak segítséget.

A nyári hónapokban a leggyakrabban Horvátországból, Ausztriából, Szlovéniából, Szlovákiából és Romániából érkeznek segítséget kérő hívások, sérülések, betegségek, illetve közlekedési balesetek esetén.

A tengerparton nyaralók gyakran keresik az assistance szolgáltatót sziklák vagy tengeri sünök okozta sérülések miatt, de érkeznek bejelentések búvárbalesetekről is. Emellett Horvátországban elég sok a közlekedési baleset, ami miatt segítségre szorulnak a magyar autósok - ismertette a szóvivő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Deutsch Tamás: erős EP-frakciónk lesz, amely azonnal komoly súllyal bír majd a döntéshozatalban

Deutsch Tamás: erős EP-frakciónk lesz, amely azonnal komoly súllyal bír majd a döntéshozatalban

A Fidesz európai parlamenti képviselője reálisnak tartja, hogy a formálódó Patrióták Európáért pártszövetség a frakcióalapítás feltételeként előírt országszám dupláját, illetve a létszám négyszeresét is teljesítheti. Deutsch Tamás arról is beszélt az InfoRádióban, hogy a frakció a jövő hét elején alakulhat meg, és szerinte az Európai Parlament harmadik vagy negyedik legnagyobb ereje lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Jön a hét legfontosabb adata a tőzsdéken

Jön a hét legfontosabb adata a tőzsdéken

Ma a piacokat elsőorban az amerikai munkanélküliség alakulása hozza lázba, erre heves csapkodások lehetnek a tőzsdéken, hiszen a Fed kamatdöntéseit nagyban a munkapiaci folyamatokra (is) alapozza. Az ázsiai tőzsdéken ma reggel kisebb esés látszott, Európában az óvatos optimizmus egyelőre a jellemző, miközben meredek bezuhanást láthatunk a kriptopiacon, nagyot esett többek között a bitcoin is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×