eur:
403.6
usd:
354.2
bux:
96520.82
2025. június 8. vasárnap Medárd
Hiába dolgozunk többet, Magyarország a sor végén kullog

Hiába dolgozunk többet, Magyarország a sor végén kullog

A legfrissebb adatok szerint 2015-ben tovább csökkent a magyar dolgozók termelékenysége. Vagyis hiába robogunk a teljes foglalkoztatottság felé, a hatékonyságban a sor végén kullogunk.

A foglalkoztatottság növekedésével párhuzamosan csökken a magyar dolgozók hatékonysága, vagyis az uniós átlaghoz képest egyre kevesebbet tudnak megtermelni. Ez pedig úgy lehetséges, hogy főként az alacsony hozzáadott értékű munkák révén bővül a foglalkoztatottság - írja az mfor.hu.

Az Eurostat napokban frissített adatbázisa szerint 2015-ben a magyar egy foglalkoztatottra jutó termelékenység az EU átlagának 70,3 százalékát tette ki (vásárlóerő-paritáson számolva, vagyis az egyes országokban eltérő árszínvonalból fakadó különbségek korrigálva vannak). Ezzel az ötödik legrosszabb eredményt hozzuk, rosszabbul csak 4 tagállam teljesített:

  • Horvátország az EU átlagának 68,7,
  • Lettország 64,5,
  • Románia 59,4,
  • Bulgária pedig 44,2 százalékát tudta hozni.

Közülük egyedül a horvátoknál csökken a termelékenység, a többieknél növekszik. A románok például látványosan javulnak, 2010 óta a termelékenység 51,9 százalékról 59,4-re emelkedett.

Az élen Írország áll, ahol egyetlen foglalkoztatott termelékenysége az EU átlagának 185,9 százalékát tette ki, mögötte Luxemburg áll 166,3, majd Belgium 130,1 százalékkal.

Nemcsak az EU átlagához, hanem a régiónkhoz képest is nőtt a leszakadásunk. A visegrádi országokat összehasonlítva kiderül, hogy míg 2010-ben még a lengyel dolgozók nálunk is jobban le voltak maradva, mára ez a helyzet megfordult és hazánk lett a sereghajtó.

A helyzetet csak súlyosbítja, hogy 2014 után 2015-ben is csökkent a termelékenység.

Az alábbi ábrán a régiós országok és Luxemburg, valamint Írország eredményei láthatók. Utóbbi két ország vonalát kikapcsolva (kattintson az ábra alján a színes körre/az országnévre) látványosabban kirajzolódnak a régiós különbségek.

Itt pedig a legjobbak és néhány európai ország termelékenysége látható (érdemes itt is kattintani az országnevekre).

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk
Kézműves pékek az Arénában: liszt, víz, só – és minden, ami a jó kenyérhez még kell

Kézműves pékek az Arénában: liszt, víz, só – és minden, ami a jó kenyérhez még kell

A kézműves pékek ma már nemcsak kenyeret sütnek, hanem élelmiszer-kultúrát is teremtenek: a jó kenyér náluk nem csupán három összetevőből áll, hanem sok év tapasztalat, tudatos alapanyag-választás és szenvedély is kell hozzá – erről is beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában Fülöp Ádám, a Pipacs Pékség alapító tulajdonosa és Fekete Gergő, az Artizán Pékség tulajdonosa, a Kézműves Kenyér Társaság alelnöke.

Felmérés: a magyar emberek 40 százalékának nincs nyugdíj-megtakarítása

A megkérdezett ügyfelek negyede rendelkezik rendszeres nyugdíjcélú megtakarítással, és 72 százalékuk tartja fontosnak a nyugdíjra való felkészülést – derült ki az OTP Pénztárak által készített reprezentatív felmérésből. Az OTP Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója az InfoRádióban egy példán keresztül mutatta be, miért érdemes kisebb összeggel is elindítani nyugdíjcélú megtakarítást.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.06.10. kedd, 18:00
Sós Endre
a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×