eur:
394.5
usd:
354.75
bux:
72761.86
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Mindent felforgathat a világ legnagyobb áruházlánca

Az amerikai Wal-Mart áruházlánc egy helyi céggel társulva Indiában akar áruházakat nyitni. Ha ez sikerül nekik, akkor átszakadhat egy eddig szilárdnak tűnő gát.

A Wal-Mart a maga évi 351 milliárd dolláros árbevételével és közel kétmillió alkalmazottjával a világ legnagyobb cége és egy most kötött megállapodás alapján az első nemzetközi árhuázlánc lehet, amely üzleteket nyithat Indiában.

A sokáig félszocialista indiai gazdaság a múlt század kilencvenes éveiben indult rohamos fejlődésnek, amikor magánkézbe adtak számos állami vállalatot és bizonyos iparágakba beengedték a külföldi tőkét is.

A kiskereskedelem azonban eddig tiltott terület volt a külföldiek számára, holott az évi 300 milliárd dolláros piacra régóta szeretnének betörni a multik.

A Wal-Mart ezt úgy érte el, hogy az évi 26 milliárd dolláros árbevételű indiai Bharti céggel vegyesvállatot alapított.

A következő hét évben a Wal-Mart ötezer embert foglalkoztató tizenöt áruházat kíván nyitni Indiában.

Vetélytársai, a brit Tesco a francia Carrefour és a német Metro is szeretnének betörni a hatalmas piacra. Indiában azonban a kis boltok tulajdonosai és a hagyományos életmódjukat féltő emberek is ellenzik az áruházlácok megjelenését és a BBC jelentése szerint több nagyvárosban is tüntetni fognak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Péntek éjjel tetőzhet a Duna Budapesten a legmagasabb fokú készültség mellett

Péntek éjjel tetőzhet a Duna Budapesten a legmagasabb fokú készültség mellett

Éjjel-nappal dolgoznak a Szigetközben, a Dunakanyarban csütörtökön, Budapesten pénteken lehet a legmagasabb a vízállás, de mint Siklós Gabriella vízügyi szóvivő az InfoRádióban kedden figyelmeztetett, a lassan vonuló árhullám még apadáskor is okozhat gondokat a gátakon.

Bendarzsevszkij Anton: vörös vonalat lép át a Nyugat a nagy hatótávolságú rakéták oroszországi bevetésével

A nyugati szövetségesek és Ukrajna az amerikai ATACMS és a brit Storm Shadow rakéták használatával újabb vörös vonalat léphetnek át, ami valószínűleg megvalósul, csak az időzítés kérdéses – mondta az InfoRádióban az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatója. A biztonságpolitikai szakértő arról is beszélt, van-e realitása annak, hogy az oroszok válaszcsapásként nukleáris fegyverekhez nyúlnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×