eur:
392.43
usd:
353.83
bux:
72227.05
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor
Fa Nándor hajótervező és -építő, óceáni szólóvitorlázó (b) és Gál József hajóépítő, vitorlázó (j) a Szent Jupát vitorlás vízre bocsátása alkalmából tartott ünnepségen a révfülöpi Cholnoky Jenő Gyermek- és Ifjúsági Kikötőben 2024. szeptember 4-én. A vitorlással Fa Nándor és Gál József 1986-87-ben vitorlázta körül a Földet. A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum a Mathias Corvinus Collegiummal együttműködve a Balaton vizére bocsátotta a legendás hajót, amelyet restaurálása után az MCC diáktáborban állítják ki.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Ismét a vízen a legendás magyar földkerülő vitorláshajó - videó, képek

A Balaton északi partján szerdán vízre bocsátották a Szent Jupát vitorláshajót, amit egy éven belül teljeskörűen restaurálnak abból az alkalomból, hogy 2025 szeptemberében lesz negyven éve, hogy Föld körüli útjára indult.

A legendás hajót, amellyel Fa Nándor és Gál József megkerülte a Földet, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) és a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum együttműködésének eredményeként tették vízre Révfülöpön.

A múzeum relikviája 1985-ben nemcsak a vitorlázás, de a kitartás és az emberi küzdeni akarás szimbólumává vált, miután Fa Nándor és Gál József - első magyarokként - megkerülték a 31 láb hosszú vitorlással a Földet.

A legendás hajót egy éven belül teljeskörűen restaurálják annak érdekében, hogy a negyvenéves jubileumra "teljes pompájában" tündökölhessen.

"Fa Nándor és Gál József örökre beírták a nevüket a hazai és nemzetközi hajózás történetébe azzal, hogy teljesítették Föld körüli útjukat a kenusok védőszentjéről elnevezett hajóval. A két bátor kalandor a vitorlázók Mount Everestjének tartott Horn-fokon is sikerrel átkelt" - idézték fel.

A Szent Jupát a hazatérése után rövid ideig a Balatonon maradt, mialatt Fa Nándor és Gál József egy alapítványt hozott létre a megőrzésére. Ez az alapítvány 1996-ban a Közlekedési Múzeumnak adományozta a Balaton-31 típusú vitorláshajót, amelyet 2001-től a múzeum városligeti épületében, a Hírességek Csarnokában állították ki. Öt évvel később, az épület elbontását követően a műtárgyat valamennyi irányadó műtárgyvédelmi feltételnek megfelelve - megfelelő hőmérséklet, páratartalom és fényvédelem biztosításával - őrzött bérraktárban helyezte el a múzeum - ismertették.

A tájékoztatás szerint

2024 szeptemberében a Szent Jupát ismét megtekinthető a Mathias Corvinus Collegium (MCC) révfülöpi központjában.

2025 tavaszára a két intézmény együttműködésének, valamint Fa Nándor szakmai támogatásának és iránymutatásának köszönhetően a múzeum műtárgya teljes körű restaurálást és hosszú távú állagmegóvást kap, hogy ismét elérhető legyen az érdeklődők számára. Új szolgálatában bemutatja a magyar - különösképpen a balatoni - hajózást, vitorlázást, valamint hozzájárul a fiatalok tehetséggondozásához.

Jövő szeptemberben lesz 40 éve, hogy a hajó megkezdte lenyűgöző körútját. A jubileumi évben a múzeum és az MCC 700 napos programsorozatot kezd, melynek keretében szeretnék bemutatni a hajózás, a balatoni vitorlázás, és az emberi teljesítmény lebilincselő momentumait a felnövekvő generáció számára.

A Szent Jupátot - restaurálását követően - az MCC Cholnoky Jenő Gyermek- és Ifjúsági Kikötő Diáktáborban állítják ki.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.05. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
Putyin triumfált az ukrán hadsereg fölött, új külügyminisztere van Ukrajnának – Háborús híreink csütörtökön

Putyin triumfált az ukrán hadsereg fölött, új külügyminisztere van Ukrajnának – Háborús híreink csütörtökön

Csütörtökre virradóra a fehérorosz légierő megsemmisített két orosz Sahed drónt, amelyek beléptek Belarusz légterébe. Vlagyimir Putyin a Keleti Gazdasági Fórumon mondott csütörtöki beszédében kijelentette, kudarcot vallott Ukrajna kurszki offenzívája, amellyel az ukrán hadsereg csak saját magát gyengítette meg. Az orosz elnök szerint az orosz társadalom csak erősebb lett a támadás nyomán, az ukrán haderő viszont hamarosan elveszítheti harcképességét. Putyin egy ironikus megjegyzésében azt mondta, Kamala Harrist támogatja az amerikai elnökválasztáson. Az ukrán parlament jóváhagyta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter lemondását, utódja eddigi helyettese, Andrij Szibiha lett, akit már el is fogadott a törvényhozás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 5. 11:18
×
×
×
×