eur:
391.13
usd:
359.51
bux:
72816.67
2024. július 19. péntek Emília
Nyitókép: Unsplash

Drágaság ide vagy oda, a tenger az tenger, ha már külföld

A magyarok többsége még mindig a horvát, olasz, görög és török tengerpartokat választja nyaralásához, valamint a nagy hajóutak is újra népszerűek lettek. Csak kevesen voksolnak inkább a hűvösebb, északibb utazásokra.

"Még mindig a mediterrán térséget keresik fel a legtöbben nyáron" - mondta a Portfolionak Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke. Ezt azzal magyarázta, hogy ebben a térségben kedvező az ár és kiépített az infrastruktúra, több a szálloda és a turistákat kiszolgáló létesítmény, vendéglátó egység.

A szövetség elnöke szerint

a népszerűségi listát Horvátország, Olaszország, Görögország és Törökország vezetik, annak ellenére is, hogy jócskán felmentek az árak és járatkésés esetén az odaút is megterhelő lehet.

"A török tengerparti nyaralás annak ellenére népszerű, hogy már általánosnak tekinthetőek az egyhetes nyaralásra a 800 ezer forintos ajánlatok, 2 személyre. Találkozunk azonban 2 fő számára a főszezonban 1 millió forint feletti árral is, ami ultra all inclusive ellátást tartalmaz" - mondta a lapnak Molnár Judit.

A MUISZ elnöke megjegyezte, a kellemesebb időjárást biztosító, északibb országokban jóval drágább a kikapcsolódás, ami eleve behatárolja a magyar keresletet, ráadásul a szálláshely-kapacitás is szerényebb.

Érdekes ötlet lehet az alternatív nyaralásokat keresők számára egy Balti-tenger melletti kiruccanás Észak-Lengyelországba, például Gdansk térségébe. Egy július végi ott tartózkodás egy 4 csillagos szállodában, ellátás nélkül, beleszámítva a repülőjegyárakat is, 903 ezer forintra jön ki 2 ember számára. Persze, ha az étkezéssel is kalkulálunk, bőven 1 millió forint fölött állhat meg a végösszeg, a tenger is hidegebb, de a fullasztó túlturizmussal biztos, hogy nem találkozunk - írja a lap.

A hajóutak is ismét népszerűvé váltak - teszik hozzá.

Az észak-európai és a földközi-tengeri utak iránt újra akkora a kereslet, mint a koronavírus-járvány előtti időszakban volt.

A nem hagyományos kikapcsolódásra vágyó magyar turisták körében pedig egyre népszerűbbek az Egyesült Államokban és Kínában szervezett 10-13 napos körutak. Molnár Judit hozzátette, az egzotikus utazásokat inkább télen részesítik előnyben az emberek.

Sokaknak azonban elegük van a tömegekből. A természetjárás Nyugat-Európában, akárcsak Szlovákiában vagy Lengyelországban, régóta széles körben űzött szabadidős tevékenység. Manapság Magyarországon is egyre népszerűbb. A felmérések szerint itthon az aktív korú lakosság megközelítőleg fele túrázik legalább alkalmanként, míg Lengyelországban ez az arány 85 százalék, Németországban pedig 76 százalék.

Farkas Péter, a Magyar Természetjáró Szövetség kommunikációs és informatikai igazgatója a lapnak úgy foglalta össze: a természetben aktívan töltött idő pozitív mentális és fizikai hatásait számos kutatás igazolta, és ez egy viszonylag olcsó kikapcsolódási forma. Azt azonban hozzátette, hogy a hőségben kevésbé vonzó a hosszas gyaloglás, és nyáron a legtöbben a kevésbé aktív kikapcsolódási formákat választják.

A szövetség korábbi kutatása azt mutatta ki, hogy a legalább alkalmanként túrázóknak a 70 százaléka maximum 1 napos túrákat vállal be, 2-3 naposakra csak körülbelül 30 százalékuk szánja rá magát.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: nem úgy megy, hogy megkérjük az orosz vagy az ukrán elnököt, hogy ne bombázzon

A miniszterelnök péntek reggel hosszabb interjút adott a Kossuth rádiónak. Szerinte akár az év végére "többségbe kerülhet" a Patrióták Európáért pártcsalád, az EP jelenleg harmadik legnagyobb frakcióját adó tömörülés. A béke szerinte nem úgy érhető el, hogy az orosz vagy az ukrán elnököt megkérjük, hogy ne bombázzon.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×