eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Lángosok a Csárdafesztiválon a Szent István-napi programsorozaton a fővárosi Vörösmarty téren 2022. augusztus 19-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Anikó

Megnéztük, mennyibe kerülnek most a lángosok – találtunk kimondottan olcsót is

Tavasz óta emelték az árakat a vendéglátóhelyeken.

Az Infostraton még április végén számoltunk be arról, mennyiért lehet lángost kapni a budapesti belvárosból könnyen megközelíthető, a szocializmust idéző, de mégis modernségre törekvő Római-parton. Akkor úgy láttunk, az árak magasabbak, mint egy közelipiacon, ugyanakkor alacsonyabbak, mint a turisták által elözönlött belvárosi utcákon.

A legdrágább sima lángos akkor 1200 forintba került, a legolcsóbbat pedig a Római-part őslángosozójánál találtuk, ahol 980 forintba került. Azóta viszont változott a helyzet:

átlagban 200 forinttal mentek fel az árak a vendéglátóhelyeken.

A Rozgonyi Piroska utca végén, a már régóta lángosozóként is működő, nyár elejéig zárva tartó, de most újranyitott helyen a piaci igényekhez igazodva a tavaszi árak alá mentek: egy sima lángos 900 forintért vásárolhatnak meg az éhes pihenni vágyók.

Infostart
A Római-part legolcsóbb lángosozója. Fotó: Infostart

A magyarok legkedveltebb üdülőhelyén, a Balatonnál is meglepő árakkkal találkozhatunk. A balatoni lángos drágulása kapcsán az nlc.hu azt írja, egy Redditre feltöltött árlista alapján

ma már olcsóbb a lángosozás Németországban, mint a magyar tengernél.

A listából nem derül ki, Németország melyik részén találhatók ezek az árak, de az biztos, hogy ennek alapján a frekventáltabb helyeken ma már olyan drága a lángos, hogy annál már a németeknél is tudunk olcsóbban venni. A lista alapján sima lángost három euróért (1150 forintért), egy sajtos-tejfölöst (gouda sajttal) pedig 4 euró 50 centért (nagyjából 1750 forintért) tudunk megvásárolni, ami nagyjából átlagos balatoni lángosárnak felel meg.

Nemcsak az árak sokkolták a redditezőket, hanem az is, hogy a listán a megvásárolható kiegészítők között feltüntették az ananászt is, amivel 50 centért ronthatjuk el a lángosunkat.

Robert Braun egyetemi kutató Facebook-bejegyzésében összegezte, mennyibe kerül a lángos egyes magyarországi helyeken, illettve Bécsben.

Viszonyítási alapul a Lehel piaci 950 forintos sajtos tejfölös lángost vette (100 százalék).

Eddig:

  • Lehel piac 950, 100 százalék
  • Fény utca 1850 ,194 százalék
  • Újlipótváros 1500, 157 százalék
  • Balatonalmádi 1800, 190 százalék
  • Göd, 1350, 142 százalék
  • Bécs, Práter 6 EUR/2310 HUF, 243 százalék
  • Dunakeszi szabadstrand 1650, 174 százalék.
Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×