eur:
392.26
usd:
362.36
bux:
72132.83
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Brown bullhead fry in pond
Nyitókép: gregvandeleest/Getty Images

Fekete labdaként úszó kis kártevők miatt kell lépni a Balatonnál

A horgászoknak is üzentek.

Az elmúlt két hétben fokozatosan jelent meg az idei törpeharcsa-ivadék a partszéli vizekben és a kikötőkben: a fekete labdaként, rajokban úszó kis kártevőket könnyű észrevenni. Bár idén valamivel kevesebb rajt észleltek mint a tavalyi év hasonló időszakában, a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. munkatársai sűrű szövésű merítő szákjaikkal megkezdték gyérítésüket.

A néhány centis ivadék egy gyors mozdulattal könnyen kiemelhető, és buzdítják is erre minden horgászt is - olvasható a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. honlapján.

A vállalat egyik halőre elmondta: először Balatonbogláron a Jamai-patakon, utána pedig Fonyódon, a Keleti-Bozót-csatornán gyűjtötték az ivadékokat. A csatornák mindkét oldalán lévő töltést lassan végigjárva, az erre készült merítőnyéllel, azon apró szemű merítőfejjel szerelve dolgoztak. A két területen összesen 34 darab, változó méretű törpeharcsa "ivadékfelhőt" tudtak kimerni. A munka végén az összegyűjtött ivadék mennyiségét úgy becsülték meg, hogy egy kisebb pohárnyi ivadék súlyát lemérték, amelyben a jellemző szórásnak megfelelően 1-3 centiméter hosszú halak voltak, majd a számolás után kapták meg, hogy a lemért pohárnyi 55 gramm törpeharcsa ivadék 154 egyedből állt. Ebből számították a végeredményt: ezen a napon összesen 5545 gramm, 15 526 db törpeharcsát sikerült kifogni.

(A nyitókép illusztráció.)

Címlapról ajánljuk
Alaptörvény-ellenes a főpolgármester-választás eredményét megállapító kúriai végzés

Alaptörvény-ellenes a főpolgármester-választás eredményét megállapító kúriai végzés

Az Alkotmánybíróság pénteken hozott határozatában megsemmisítette a főpolgármester-választásról hozott kúriai döntést, így továbbra sem fejeződött be a Karácsony Gergely és Vitézy Dávid közötti versenyfutás Budapest vezetéséért. Az ügyben a Kúriának új eljárást kell lefolytatnia, és új döntést kell hoznia.

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×