eur:
414.6
usd:
398.21
bux:
79224.18
2024. december 23. hétfő Viktória

Bacsó András: a legjobb minőségű borokat kell készíteni

Szerencsésnek tartja magát, amiért Tokaj-Hegyaljára visszatért és ott élte le az életét. Az árnál sokkal fontosabb számára a minőség. Mélyen hisz a többgenerációs csapatmunkában, és abban, hogy meg kell nyerni a fiatal szakembereket a borászatnak. Bacsó András, a Tokaj-Oremus pincészet igazgatója volt az InfoRádió Aréna című műsorának vendége.

Tavasszal volt az InfoRádió Aréna című műsorának vendége Bacsó András, a Tokaj-Oremus pincészet igazgatója. Egyfajta összegzés is volt ez a beszélgetés, hiszen tudta már, hogy 2019 végén nyugdíjba megy. Mint mondta, az utóbbi öt-hat évben tudatosan készült arra, hogy a birtok életében sajátos generációváltás történjen.

Egy szőlő- és borbirtokot mindig úgy kell fölfogni, hogy nem egyetlen ember műve.

Egy nagyon komoly team dolgozik egy 100 hektáros birtok esetében, mint a Tokaj-Oremus szőlőbirtok és pincészet. A szőlőmunkások, a pincészetben dolgozó pincemesterek, a szakértők, akik jönnek és különböző területeken szaktanáccsal látnak el bennünket, a kereskedők, akik hozzásegítenek ahhoz, hogy a bor kommunikációja, a bor megismertetése megvalósuljon,

ez egy fantasztikus teammunka.

A szakember arról is beszélt, hogy van egy fia, aki már három éve mellette dolgozik. Először vegyészetet tanult, majd borászatot Bordeaux-ban, Spanyolországban és Burgundiában is dolgozott.

Bacsó András, a Tokaj-Oremus pincészet igazgatója.
Bacsó András, a Tokaj-Oremus pincészet igazgatója.

A staféta átadásáról szólva úgy fogalmazott, 2019 végén szeretné az úgynevezett alkalmazotti jogviszonyt megszüntetni, de általános jelenség, hogy a meghatározó szakembereket néhány évig még szakértői, szaktanácsadói megbízatással meg szokták tartani.

„Ha erre érdemes leszek, akkor még jobban meg tudok felelni annak, hogy a Tokaj-Oremus esetében is több generáció közös munkája révén teremtsünk presztízst a birtoknak."

Bacsó András hozzátette, így lesz lehetőség beruházásokra, kísérletezésre, kutatómunkára, ami megfelel a nemzetközi piac és a klímaváltozás kihívásainak és minden olyan komoly kihívásnak, amelyre sok esetben egy emberöltő kevés.

A klímaváltozá okozta kihívásokról szólva Bacsó András azt mondta, nagyon sok változás van a környezetben.

Talán a legszemléletesebb, ami számára is szinte hihetetlen, hogy a szüret kezdési időpontja három-négy héttel előbbre jött.

Ez nagy feladat, az egész pincészet munkáját úgy kell szervezni, hogy készek legyenek a korábbi szüretre, arra, hogy a megfelelő időpontban, amikor kell, akkor szedjék le az adott borhoz való, tökéletesen érett és egészséges szőlőt. Tudniuk kell, melyik parcellarészekben, melyik dűlőrészekben a legjobbak az aszúsodás feltételei, ott pedig vállalják a rizikót, kivárnak a szürettel.

A szakember a fiatalítás fontosságáról is beszélt. Arra törekszik, hogy a fiatalokat megnyerjék szőlőmunkásnak, vagy hogy egy lovászmestert megnyerjen ahhoz, hogy maradjon ott a borvidéken és a lovával tudják művelni az egyik szőlőt, ami egy karós ültetvény, és nem tudnának benne dolgozni kisebb traktorokkal sem. Ugyanígy, a pincemesteri szinten is törekszik arra, hogy fiatalítás történjen, ott legyenek azok a fiatal és középkorú szakemberek, akik a generációváltást képviselik.

Hatalmas szükség van azokra a fiatalokra, akik három-négy nyelven képesek kommunikálni, intelligensek, dinamikusak, tettre készek és maradni akarnak, szeretik a vidéket, szeretik Tokajt és szeretik azt a bort.

A nemzetközi trendekről szólva Bacsó András elmondta, érdekes a borvilág rétegződése. Vannak csúcsborok, amelyek hihetetlen árakon kelnek el, nem ritka a több száz eurós bor palackonként piaci áron, nem ritka a több mint 1000 eurós bor, egy burgundi, egy Romanée-Conti. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy az ember megtalálja a helyét, és az árnál sokkal fontosabb a minőség. Az egész szőlészet és borászat valahogy úgy épül föl a világon, hogy minden a minőségen alapszik.

„A legjobb minőségű borokat kell készíteni, és az árak majd lassan, fokozatosan alakulnak, ahogy a bor ismertté válik,

ahogy presztízzsel kezd rendelkezni, az emberek hajlandók érte nagyon sokat is áldozni.

Hegyalján is jelentős árdinamizálódás, árváltozás történt, és például a tokaji aszúk közel sem kerülnek most már olyan alacsony áron a piacra, mint ezelőtt 15-20 évvel.

Alább megtekintheti, meghallgathatja a teljes beszélgetést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Irány Moszkva - a szerbek szerint Robert Fico Putyin elnökhöz repül gázügyben

Irány Moszkva - a szerbek szerint Robert Fico Putyin elnökhöz repül gázügyben

Aleksandar Vučić szerb elnök azt állítja, hogy Robert Fico szlovák miniszterelnök december 23-án, hétfőn Moszkvában tervez tárgyalni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Minderre azt követően kerülhet sor, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasította az orosz gáz Ukrajnán keresztüli tranzitjának meghosszabbítását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.12.23. hétfő, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×