eur:
394.67
usd:
364.46
bux:
71150.53
2024. július 8. hétfő Ellák
Nyitókép: Pexels

Sokat kell tudnia a napszemüvegnek, amely nem vakít meg

Akár vakságot is okozhat az UV-sugárzás, ezért fontos, hogy védjük a szemünket - erre hívja fel a figyelmet a Magyar Látszerész Szövetség UV extra kampánya. A csatlakozott optikák júliusban ingyenes szaktanácsadással várják az érdeklődőket.

Rákos elváltozás a szemkörnyéki bőrön, korai szürke hályog és látáskárosodás; a szem UV-védelmének elhanyagolása ilyen következményekkel járhat - figyelmeztet Szabadi Zsolt, a Magyar Látszerész Szövetség elnöke.

"Ha tartósan, folyamatosan a szembe jut az UV-sugárzás, a szemgolyó hátulján lévő ideghártyát és az ott fényérzékeny sejteket is képes károsítani, akár vakságig is el lehet jutni extrém esetben" - mondta az InfoRádióban Szabadi Zsolt.

Ahogy a bőrt, a szemet is védeni kell a káros ultraibolya-sugárzástól. Napszemüveget és a szemet árnyékoló kalapot, sapkát kell viselni. A védekezésről a legkisebbek esetében sem szabad elfeledkezni - mutat rá.

"A kisbabát ahogy kivisszük a napra, az ő szemét ugyanaz a mennyiségű fény és UV-sugárzás éri, csak ő védtelenebb, mert az ő szeme még fejlődésben van.

Ha nem is teszünk rá napszemüveget, a babakocsit érdemes megfelelően letakarni, bár megjegyzem, az UV-B sugárzás ezeken az árnyékolókon is átmegy"

- teszi hozzá.

A szakember hangsúlyozza: már a hagyományos szemüvegeket is el lehet látni egy néhány ezer forintos UV-védő réteggel.

Szabadi Zsolt azt tanácsolja, hogy a napszemüvegeknél kizárólag a 100 százalékos UV-védelemmel ellátott, UV 400 jelölésű darabokat keressük, de másra is fontos figyelni.

"Egy napszemüvegnek nagyon fontos az optikai képalkotása; hogy a látott tárgy színeit megőrzi-e vagy sem, az egyenes egyenes marad-e vagy sem, a szemüveg rosszullétet okoz-e vagy nem.

Arról nem is beszélve, ha ezt egy sofőr használja, és elfárad mögötte a szeme, hamarabb, mint normális esetben, csak azért, mert torz képet lát a lencsében."

A Látszerész Szövetség elnöke hangsúlyozza a megfelelő napszemüvegek kiválasztásához mindig kérjük szakember segítségét. Az UV extra kampányban egész júliusban ingyenes tanácsadással és a szemüvegek UV-szűrésével várják az érdeklődőket a csatlakozott optikák.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Megvannak az új Patrióták Európáért-frakció céljai a következő öt évre

Megalakult a Patrióták Európáért európai parlamenti frakciója, mely 12 európai tagállam 84 képviselőjét foglalja magába; célja, hogy változást hozzon az uniós politikában - mondta Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportjának elnöke Brüsszelben, a pártcsoport EP-frakciójának alakuló ülését követően.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.09. kedd, 18:00
Kalas Vivien
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézet főreferense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×