eur:
395.32
usd:
368.55
bux:
71546.57
2024. július 2. kedd Ottó
Nyitókép: Facebook / Death Valley Nemzeti Park

Hőmérsékleti világrekord az amerikai Halál-völgyben

A Death Valley Nemzeti Park saját korábbi rekordját döntötte meg. A térség Facebook-oldalán gyönyörű fotókat is közzétettek a népszerű turistalátványosságnak számító, de veszélyes völgyről.

Megdőlt a legforróbb hónap világrekordja a kaliforniai Halál-völgyben, ahol júliusban 42,28 Celsius-fokos napi átlaghőmérsékletet mértek - közölte az amerikai meteorológiai szolgálat Las Vegas-i irodája. A Death Valley Nemzeti Park saját korábbi rekordját döntötte meg, a tavaly júliusi 41,89 Celsius-fokot.

A térségben négy egymást követő napon át 52,7 fokos csúcshőmérsékletet mértek. A hónap utolsó 18 napjában a legmagasabb hőmérséklet elérte a 48,8 fokot és a hőség 10 egymást követő napon éjszaka sem süllyedt 37,7 fok alá - írta az MTI.

A meteorológiai szolgálat hangsúlyozta, hogy előzetes adatokról van szó, amelyek még hitelesítésre szorulnak, mielőtt bekerülhetnének a rekordok könyvébe.

Kedvelt turistacélpont

Részben az elképesztő hőség megtapasztalása, részben a völgy lenyűgöző szépsége miatt (fotókat lásd lejjebb vagy ide kattintva) a Halál-völgy kedvelt turistacélpont. Ám most

a példátlan forróságban egy 57 éves túrázó meghalt, két kiszáradt francia turistát helikopterrel mentettek meg.

A Kalifornia délkeleti részén fekvő sivatagban mérték 1913. július 10-én a Föld eddigi legmagasabb hőmérsékletét, 56,67 Celsius-fokot.

A térségben nyaranta olyan nagy a hőség, hogy a turistáknak legalább napi négy liter víz fogyasztását javasolják és azt, hogy figyeljék egymáson a hőgutára utaló jeleket és 10-15 percnyi szabadban tartózkodás után lehűlés céljából üljenek be légkondicionált autójukba.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Orosz támadás érte az ukrán Mirhorod légibázist, legalább egy Szu-27-es vadászgép odaveszett. Jelentés került ki az amerikai médiába az orosz szárnyasbombákról: mint kiderült, több tucat ilyen fegyver zuhant le Oroszország területén. Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma váratlanul Kijevbe utazott, ahol egy kétoldalú megállapodás létrehozását tárgyalta Volodimir Zelenszkij elnökkel. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 05:00
×
×
×
×