eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia

Erre készüljön, ha megszabadul a bölcsességfogától

A bölcsességfogak eltávolítását egyre többen igénylik a gyulladásos gócok megszüntetése vagy a fogszabályzás miatt. A műtét súlyos kockázatokkal csak nagyon ritkán jár, de néha előfordulhat állkapocstörés vagy idegsérülés is - mondta Joób-F. Árpád, a Semmelweis Egyetem Arc- Állcsont-Szájsebészeti és Fogászati Klinikájának docense.

„A Semmelweis Egyetem szájsebészeti klinikáján körülbelül duplájára nőtt a bölcsességfogak eltávolításának száma. Ennek oka az, hogy a fogszabályozó kollégák sokszor kérik, hogy időben vegyük ki a bölcsességfogakat, mert nagyon sok gyulladásos kórképet okoznak” - mondta Joób-F. Árpád, a Semmelweis Egyetem Arc- Állcsont-Szájsebészeti és Fogászati Klinikájának docense.

Hozzátette: nem lehet megmondani, hogy mikor a legideálisabb az eltávolítás, az amerikai és a német iskola különböző időpontokat határoz meg.

„Van, aki az állcsontfejlődés befejezése előtt, tehát 16-18 éves kor előtt javasolja, mások pedig ez után. Általában a 16-20 éves korosztálynál szedünk ki leggyakrabban bölcsességfogakat. Nem muszáj mind a négyet eltávolítani. Ha csak egy bölcsességfog áll rendellenesen és okoz gyulladást, elég azt az egyet is eltávolítani. Az esetek nagy részében csak egyet szoktunk eltávolítani” - fogalmazott a Semmelweis Egyetem docense.

Joób-F. Árpád szerint kockázat mindig van, de komoly szövődmény ritkán fordul elő.

„Az állkapocs törése és a környezetében lévő idegek sérülése kockázatos lehet. Az alsó bölcsességfog mellett két fontos ideg is fut, ezek tartós sérülése kellemetlen szövődményeket okozhat. Ilyenkor a beteg zsibbadást érez az ajkában” - fűzte hozzá a docens.

Mint mondta: szerencsés esetben ez a zsibbadás egyre kisebb területen jelentkezik, így nem lesz tartós a sérülés.

„Ha viszont átvágjuk az ideget és a folytonossága megszűnik, akkor örök életre fennálló érzéstelenséget fog okozni a beteg ajkában és a nyelvében. Ezek a kockázatok azonban ritkán fordulnak elő. 22 éve csinálok bölcsességfog-eltávolítást, de tartós idegsérülésem még egyszer sem volt és talán csak kétszer-háromszor fordult elő, hogy a beteg ajka egy-két napig zsibbadt” - hangsúlyozta Joób-F. Árpád.

A docens szerint állkapocstörés szintén ritkán fordul elő, de a beteg figyelmét erre fel kell hívni, mert mint előforduló szövődménnyel, ezzel számolnia kell.

„A nyári időszakban nem érdemes időzíteni ilyen foghúzást, kánikulában nem szabad gyulladásos kórképpel foglalkozni, mert könnyen begyulladnak a fogak. De a beteget évszaktól függetlenül kell ellátni, amikor a panasz jelentkezik” - mondta Joób-F. Árpád, a Semmelweis Egyetem Arc- Állcsont-Szájsebészeti és Fogászati Klinikájának docense.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×