eur:
393.07
usd:
363.24
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Close-up of a small bronze statuette of Lady Justice before a flag of Ecuador.
Nyitókép: Gwengoat / Getty Images

Ecuadorban visszavágtak a bűnözők a kormánynak

Megölték a tévéostrom kivizsgálásával megbízott ügyészt, César Suárezt.

A világ egyik legveszélyesebb országának számító Ecuadorban a közbiztonság tovább romlott az utóbbi időben. Országon belül is Guayas tartomány az egyik legveszélyesebb, nemrég például fegyveresek élő adás közben törtek be a TC Televisión állami tévé épületébe, és túszul ejtettek ott több újságírót és alkalmazottat.

Suárezt bízták meg a televízióállomás elleni támadás kivizsgálásával, és éppen bírósági tárgyalásra utazott, amikor meggyilkolták - közölte a bírói tanács, elítélve a támadást.

A helyi rendőrség szerint a gyilkosság egy kegyetlen merénylet volt, az áldozatot több lövéssel ölték meg. A főügyészi hivatal vizsgálatot indított az ügyben, és máris 13 embert, köztük két kiskorút őrizetbe vettek, terrorizmussal gyanúsítják őket.

Később César Zapata rendőrfőkapitány bejelentette, hogy a nyomozás eredményeképpen két embert már le is tartóztatták a bűncselekmény elkövetésében való részvétel megalapozott gyanújával. Hozzátette, hogy a rendőrség egy puskát, két pisztolyt, lőszereket és két járművet foglalt le a gyanúsítottaktól.

A tavaly november óta hivatalban lévő Daniel Noboa elnök januárban 22 bandát bélyegzett meg terrorszervezetként, amivel hivatalos katonai célponttá tette őket, valamint 60 napos szükségállapotot hirdetett ki az országban.

A százezer lakosra jutó mintegy 46,5 gyilkosság tavaly a legtöbb volt az egykor békés andoki ország történetében, és az egyik legtöbb egész Latin-Amerikában is.

A kábítószer-kereskedelmi útvonalak ellenőrzéséért a mexikói kartellekkel kapcsolatban álló, több nagyhatalmú banda harcol egymással. Ecuador fontos tranzitországa a Dél-Amerikából származó és az Egyesült Államokba, valamint Európába csempészett kokainnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Felfordulás és káosz jöhet Európa egyik vezető hatalmában – Megállíthatja-e szélsőjobbot a „republikánus front”?

Felfordulás és káosz jöhet Európa egyik vezető hatalmában – Megállíthatja-e szélsőjobbot a „republikánus front”?

Július 7-én tartják a francia nemzetgyűlési választások második fordulóját, amelynek legnagyobb kérdése, hogy a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés és szövetségesei megszerzik-e az abszolút többséget, azaz a 289 képviselői helyet. A radikális jobboldali párttal szemben hatalmas visszalépési hullám zajlott le az Új Népfrontban egyesült baloldal, illetve az Emmanuel Macron elnök mögött álló centrista blokk képviselőjelöltjei között, ami könnyen meghiúsíthatja Le Pen álmait a kormányrúd megszerzésére.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×