eur:
401.21
usd:
366.92
bux:
74264.68
2024. október 11. péntek Brigitta
Aerial photo of Reformed Great Church in Debrecen city, Hungary
Nyitókép: csakisti/Getty Images

Igencsak megoszlik a polgármesterek véleménye az iparűzési adó "átirányításáról"

A Fideszes polgármesterek egy része is vitatja az iparűzési adó elvonásáról szóló kormányzati terveket, de vannak olyan nagyvárosok is, ahol bizonyos feltételek vagy módosítások mellett azonban támogatnák az elképzelést.

Vegyesen fogadták a nagyvárosok vezetői a kormány által meghirdetett Versenyképes Járások Programról szó híreket, amelyek szerint 2025 januártól elvonnák az iparűzési adótöbbletet egy fejlesztési alapba, és azt visszaosztva a járások jutnának forrásokhoz.

Papp László, Debrecen fideszes polgármestere a város közgyűlésének alakuló ülésén azt mondta, ami a települések adóbevételeivel történik, az nem szolgálja a helyben élők érdekét. A polgármester leszögezte: a város bevételei a polgárokat illetik, és az önkormányzat felelőssége, hogy ezek a pénzek úgy hasznosuljanak, hogy az az emberek javát szolgálja. Hozzátette,

mindez még akkor sem elfogadható, ha a gazdag városoknak a település határain túl is van felelőssége.

Balassagyarmat vezetője, a szintén fideszes Csach Gábor a Facebookon jelezte, 246 magyar város nem jut fejlesztési forráshoz mostanság. A polgármester azt javasolta, hogy differenciálják az elvonásokat az adóerő-képesség szerint.

Székesfehérvár kormánypárti polgármestere úgy látja, nem könnyű forrásokról lemondani, ugyanakkor meggyőződése, hogy ez a fajta regionális, agglomerációs gondolkodás a helyes irány. Cser-Palkovics András erről beszélt az InfoRádióban is.

"Nem értek egyet semmi olyan adóelvonással, ami az önkormányzati struktúrában szolidaritási hozzájárulásként ismert, annak örülnék a legjobban, ha ezek az elvonások megszűnnének" - mondta Cser-Palkovics András. Azzal ugyanakkor egyet tud érteni, hogy egy helyi fejlesztési alap jöjjön létre, hiszen, mint mondta, évek óta hangoztatja, hogy agglomerációs szempontból kellene újragondolni az önkormányzati feladatellátást, akár működtetésről, akár fejlesztésről van szó. A mostani felvetésben annak a lehetőségét látja, hogy a szolidaritási hozzájárulás egy része az állami költségvetésből a fejlesztési alapba, helyi felhasználásra kerüljön.

Szita Károly, Kaposvár fideszes polgármestere - aki a Megyei Jogú Városok Szövetségének az elnöke is - a Kossuth Rádióban azt mondta, támogatja az elképzelést, mert így a térséggel együtt gondolkodva nem csupán a város, hanem a térség érdekeit szolgálva lehet a forrásokat elkölteni fejlesztésekre.

Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter a napokban jelentette be, hogy jövő januártól minden magyarországi járás garantált éves fejlesztési forráshoz juthat a Versenyképes Járások Program keretéből. Mint mondta:

"Alapvetően az iparűzési adó 2025. évi többlete kerülne bele a területfejlesztési alapba, és válna visszapályázhatóvá a járások által, a települések a 2024-es szintig továbbra is megkapják az iparűzési adójukat.

A Pénzügyminisztérium számításai szerint a 2025-ös többlet körülbelül 65 milliárd forint lesz" - tette hozzá.

A miniszter jelezte: a Versenyképes járások programról szóló tervet ismertette az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa előtt is, és bízik abban, hogy az önkormányzati szövetségek is támogatni fogják a tervezetet, és így minden évben garantált fejlesztési forráshoz juthatnak a járások.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Kijött a sodrából a német kancellár, és magához ragadta a mikrofont

Ritkán látott jelenet zajlott le a német Bundestagban. Friedrich Merz, az ellenzéki konzervatív CDU elnöke azzal vádolta a kormányt, hogy korábbi ígérete ellenére nem szállít fegyvert Izraelnek. Ennek nyomán a kancellár, Olaf Scholz a krónikák szerint olyat tett tett, amire nemigen volt példa több mint három éve tartó hivatali idejében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×