eur:
392.91
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Unsplash

Megversenyeztették a magyar és a horvát tengert – itt az eredménye

Párok és négyfős családok balatoni és horvátországi nyaralási költségeit vetette össze friss tanulmányában a Pannon Egyetem. A részletekről Sulyok Juditot, a Pannon Egyetem Balatoni Turisztikai Kutatóintézetének tudományos főmunkatársát kérdeztük.

A Pannon Egyetem kutatói a Balatonnál és a horvát tengerparton is 15 kedvelt úti célt választottak ki, szállástípusok alapján vetették össze a lehetőségeket, kemping, apartman és szálloda kategóriában, önellátással, reggelivel vagy félpanziós ellátással – részletezte az InfoRádióban Sulyok Judit, a Pannon Egyetem Balatoni Turisztikai Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa.

Általában a balatoni kempingek a mobilházak miatt kicsivel drágábbak a horvátországi kínálatnál, minden más szállás esetében viszont a magyar tenger a kedvezőbb. Előbbiek esetében 25 ezer forinttal jár jobban a család (605 ezer vs. 630 ezer forint), ha a tengerre megy. Az apartmanokat illetően a balatoni és tengerparti oldalon egyaránt találni kiugróan drága, de az átlagosnál jóval kedvezőbb ajánlatot. A Pannon Egyetem tudományos főmunkatársa szerint tulajdonképpen mindkét desztináció „bája”, vagy épp nehézsége, hogy nagyon széles körű a kínálata, és nagyon széles célcsoportok számára elérhető.

Egy egyhetes üdülés idejére egy párnak a szállás (kemping önellátással, apartman önellátással, szállodai félpanzióval, szállodai reggelivel) Horvátországban 500-970 ezer forint, a Balaton esetében 470-685 ezer forint közötti összegbe kerül. Egy négytagú család esetében viszont nincs ekkora különbség, az Adrián 600 ezer és 1,8 millió, a Balatonon 630 ezer és 1,2 millió forint között mozog.

Az egyéb szolgáltatások költségeit illetően Sulyok Judit elmondta: a balatoni strandok belépődíjai – amiért különféle komfortos szolgáltatások is járnak – nagyjából azonos szinten mozognak azzal, hogy a tengerparton fizetni kell a parkolásért, napágyért, esetleg mosóért és zuhanyzóért – jegyezte meg.

A kutatás rámutat arra is, hogy az élelmiszerárakban minimális az eltérés a magyar boltok javára, az utazás nagyobb távolság lévén többe kerül, az üzemanyagárak között ugyanakkor nagyjából 20 forint a differencia. A déli szomszédunkban jelenleg a 95-ös benzin átlagára 625 forint.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×