eur:
394.42
usd:
365.25
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Duna árvíz Pest 2023. 12. 16. HZs képe
Nyitókép: Infostart

Feszülten figyelik a Dunát, újabb árhullám érkezik a folyón

A Vízügy Vízjelző Szolgálatának legfrissebb, vasárnapi adatai alapján szombaton az előrejelzettnél több csapadék hullott a Duna vízgyűjtő területén. 48 órán belül eldől, hogy szükség lesz-e a vízügyes szakemberek átcsoportosítására, a Dunához a Tiszáról érkező vízügyesek segítségére.

A beérkezett legfrissebb adatok alapján a Duna felső vízgyűjtőjén a vártnál jóval nagyobb mennyiségű csapadék hullott és a legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint a most következő három napban még további számottevő mennyiségű csapadékot várunk.

Az elmúlt 3 napban a Duna felső vízgyűjtőjén területi átlagban 70-80 mm csapadék hullott, a ma reggeli előrejelzés szerint a következő három napban még 45-65 mm csapadék várható. Emellett rendkívül sok eső esett az Inn, a Traun és Enns vízgyűjtőin is.

A német, osztrák és szlovák dunai előrejelzésekben még mindig jelentős bizonytalanság látszik a tetőzést illetően, hiszen a vízgyűjtőkön még mindig esik az eső. A Vízügy szakemberei folyamatosan figyelik az aktuális előrejelzéseket. A mai modellek szerint a Duna szigetközi szakaszán, Nagybajcson II. fok felett, akár III. fokot megközelítően tetőzik a folyó a jövő hét második felében, Budapesten a jövő hét végén várható a tetőzés, valószínűleg I. fok alatt, de azt megközelítő vízállással. A Vízügy vízjelző Szolgálatának szakemberei naponta több modellfuttatással figyelik a változásokat - olvasható a főigazgatóság közleményében.

Amennyiben a mai előrejelzés beválik, várhatóan a jövő hét elején megkezdődhet az Országos Műszaki Irányító Törzs munkája és eldől, hogy a vízügyes kollégáknak melyik területeken lesz szükségük műszaki segítségre. A Vízügy vezetése megkezdte a szervezési munkákat egy esetleges átvezénylésre.

Több kisebb folyón is jelentős vízszintemelkedés várható. Árhullámok vonulnak le a most következő napokban a Rábán, a Dráván és a Tarnán is. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a jelentős helyi csapadékok és az ezzel összefüggő bizonytalanság miatt a helyzet gyorsan változhat. A vízügyes szakemberek ahol szükséges már most fokozott figyelőszolgálatot látnak el.

Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×