eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: Pixabay

Új megoldás jön az iskolai orvosi igazolásoknál

Hamarosan elektronikusan jutnak el az iskolákhoz a hiányzó diákok orvosi igazolásai, a gyermekorvosok közül azonban sokan inkább azt szeretnék, ha a legegyszerűbb esetekben egyáltalán nem is kellene kiállítaniuk ilyen papírokat.

"A jelenlegi rendszer az orvosoknak, a gyerekeknek, a szülőknek és az iskoláknak sem jó" – mondta az InfoRádióban korábban Tordas Dániel gyermekorvos, aki már 2019-ben petíciót indított annak érdekében, hogy ne kelljen mindig az orvostól igazolást kérni, ha egy náthás gyerek beteg vagy meggyógyult. Azt is hozzátette, hogy ez a tényleges betegellátásról von el értékes időt, mert "egy rendelés 30-40 százaléka erről szól".

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének akkori elnöke, Póta György már 2020-ban arról beszél, hogy elektronikus úton kellene kiállítani ezeket az igazolásokat, mert "nagyon sokat tennénk azért, hogy a következő télen ne két órán keresztül üljön vagy ötven ember majd egy házi gyerekorvosi váróban".

Idén a jogalkotó is felismerte, hogy meg kell oldani ezt a problémát, és kitalálta, hogy az elektronikus egészségügyi szolgáltatási teret összekapcsolják a KRÉTA nevű elektronikus iskolai naplóval.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének jelenlegi elnöke, Havasi Katalin szerint ez jó ötlet. "Ezzel talán pontot tehetünk erre a sokszor nagyon sok fölösleges adminisztrációt igénylő problémakörre, hiszen ez teljes mértékben helyettesíthetné az igazolást" – mondta az elnök.

A héten már az Országgyűlés elé is került az EESZT és a KRÉTA összekapcsolásáról szóló törvénymódosítási javaslat. Rétvári Bencét, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a parlamentben elmondta, hogy átalakítva az orvosi igazolások rendjét, a jogi és adminisztrációs terhek csökkentését kívánják elérni, így az óvodai, iskolai vagy kollégiumi foglalkozásról való távolmaradásról szóló igazolást a jövőben az elektronikus egészségügyi szolgáltató téren keresztül is továbbítani lehet.

A gyermekorvosok közül sokan még tovább mennének, azt szeretnék, ha nem kellene potenciálisan fertőzésveszélyes rendelőkben vizsgálatot végezni akkor, amikor egy nagyon enyhe betegség, például egynapos hőemelkedéssel járó torokfájás esetében a szülő is el tudja dönteni, hogy a gyereke mehet-e iskolába, legfeljebb előtte egyeztet telefonon az orvossal, ahogyan a koronavírus-járvány idején is. Ebben az esetben orvosi igazolásra sem lenne szükség, hiszen maga a szülő igazolná a hiányzást az oktatási intézménynek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×