eur:
392.88
usd:
363.4
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay

Értékes a kávézacc, visszagyűjthetővé válhat

Lezárult a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és egy üdítőipari multicég kávézacc visszagyűjtésére kiírt pályázata.

Magyarországon az elfogyasztott kávéból több mint 14 ezer tonna zacc lesz. A zacc nagyobb mennyiségben, vendéglátóipari egységekben is keletkezik, amelynek a visszagyűjtése jelen pillanatban nem megoldott, ugyanakkor nagyon sok értékes anyag marad benne, mondta az InfoRádiónak a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Élelmiszertudományi és Technológiai Intézetének egyetemi docense.

A pályázat arról szólt, hogy amennyiben továbbfeldolgozásra szánjuk a zaccot, és nem csak komposztálni szeretnénk, akkor biztosítanunk kell azt, hogy ennek a visszagyűjtése a háztartási hulladéktól elkülönülten, és a mikrobiológiai előírásoknak megfelelően történjen. Ehhez várták a hallgatók kreatív ötleteit - mondta el Badakné Kerti Katalin, aki elmondta azt is, hogy a nyertes csapat egy kétlépcsős zaccgyűjtő rendszer ötletét dolgozta ki.

Az okostárolóban egy UV-fénnyel történő sterilizálás történik, ahonnan egy másik tartóedénybe kerül a zacc, melynél egy szenzor érzékeli a tartály teltségi állapotát és automata módon jelet ad egy logisztikai központba, hogy ott ütemezni tudják a visszagyűjtést. Ezáltal megvalósulhat a zárt rendszerű, időben történő visszagyűjtés, és így a zacc elszállításra kerülhet a továbbfeldolgozó üzemhez - magyarázta a docens.

Ez az innovációs pályázatnak csak az első lépése volt, amelyben a legnagyobb termelőket, a vendéglátóipari egységeket célozták meg. Ahhoz, hogy ez háztartási méretben is működjön, majd léptéket kell változtatni, és valószínűleg egy fogyasztói "képző" programot is mögé kell tenni. Ennek kidolgozása csak ezután történik - tette hozzá Badakné Kerti Katalin.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×