eur:
392.91
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Mezei pocok járata Orosháza határában 2014. június 17-én. Jelentősen túlszaporodott az idén a mezei pocok, elsősorban az ország déli és középső részein. A Gabonatermesztők Országos Szövetségének első becslése szerint az őszi kalászosoknál 500 ezer tonna terméskiesést okozhat a rágcsáló. Békés megyében közel ötven éve nem volt ilyen erős a mezeipocok-invázió, a megye egész területe súlyosan fertőzött, a kártevők 50-70 hektáros egybefüggő területeket taroltak le.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

„Katasztrófa van” – képtelenség megbirkózni itthon a pocokinvázióval

Hatalmas károkat okoznak az elszaporodott pockok a dél-alföldi gabonatáblákban, sőt már a kertészetekben is. A rágcsálók ellen a járataikba rakott méreggel lehet védekezni, de nem mindegyik hatóanyag engedélyezett, és nincs is elég ember a munka elvégzésére. A gazdák azt kérték, hogy kiszórhassák a szert a földekre, ez viszont más állatokat is veszélyeztetne.

A mezei pockok az eső és a talajforgatás hiánya miatt lepték el a földeket. A gazdák azt kérik a hatóságoktól, hogy ne csak a rágcsálók üregeinél lehessen irtást végezni, hanem szórásos technikával is. Ráadásul van egy hatóanyag, amit az Európai Unió betiltott és csak szükséghelyzetben engedélyezi a használatát – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád-Csanád Vármegyei Igazgatóságának elnöke.

„Katasztrófa van. Ami előttük van, gyűjtik, eszik. Szedik össze a búzaszemet, rágják meg a zöldet, a lucernatáblák teljesen beszürkültek, nagyon látványos”

– fogalmazott Szél István.

Van olyan lucernatábla, ahol mindent felfaltak a mezei pockok – panaszolta az InfoRádióban egy hódmezővásárhelyi gazdálkodó. Sipos József szerint ez már szükséghelyzet, ezért indokolt lenne az engedélyezett hatóanyagok és védekezési lehetőségek kiszélesítése, ugyanakkor ő a biológiai megoldásoknak is híve lenne. Mint mondta, a szántóföldi területekre T-fákat kellene kihelyezni, amelyek a ragadozómadarakat segítenék. „A biodiverzitást vonjuk be ezzel a védekezésbe, rókákat, madarakat, amik fogyasztják ezeket az élőlényeket.”

A gazdák által igényelt hatóanyagot a pockok magas száma miatt olyan nagy mennyiségben kellene kiszórni a földekre, hogy az más, védett állatfajokat is veszélyeztetne – figyelmeztet a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara elnöke. Főleg olyan területeken, ahol nincs növényborítottság, a magevő madarak, esetleg a nyulak, őzek és egyéb rágcsálók is – amik nem tartoznak most a célzottak közé –, megtalálhatnák, aminek egy olyan következménye lenne, ami nem biztos, hogy szerencsés – magyarázta Hunyadi István. Emiatt

nagy dilemmában van az engedélyeztető hatóság is.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara egyetért a gazdák helyzetértékelésével: közleménye szerint a már engedéllyel rendelkező szerekkel az idei pocokinvázió ellen nem lehet eredményesen védekezni, ezért azt kérik a hatóságoktól, hogy szélesítsék ki a védekezés lehetőségeit annak érdekében, hogy megakadályozható legyen a mezei pockok a mostaninál is súlyosabb kártétele a hazai termőföldeken. A közlemény szerint a NAK minden olyan technológiai megoldást támogat, amivel a mezei pocok kártétele minimalizálható, ideértve

  • az új, innovatív technológiák térnyerésének biztosítását, valamint
  • a károkozásnak jobban kitett területeken az egyszerűbb kijuttatási módszerek és a magasabb dózisok engedélyezését.

A Nébih viszont közölte: a mezei pockok jelenlegi gradációja valóban jelentős károsítóhelyzetet teremt, ami ellen a védekezési kötelezettség ‒ a növényvédelmi hatóság útmutatása alapján ‒ valamennyi földhasználó közös érdeke és feladata. "Jóllehet, a véralvadásgátló szeres készítménnyel végzett teljes felületkezelés nagy területen egyszerűbb kijuttatási mód lehetne, a súlyos humán és környezeti károk kockázatára való tekintettel"

a felületkezelést a szervezet nem engedélyezi.

Vagyis ezeket a szereket továbbra is csak a járatokba juttatva lehet alkalmazni. Máskülönben a felszínre kihelyezett szerek a környezetükben a kisemlősök és a magevő madarak pusztulásához, globális károkozáshoz vezethetne, és akár az emberi egészségre is veszélyes lenne, ugyanis a véralvadást okozó szer lenyelve, bőrrel érintkezve és belélegezve egyaránt végzetes hatással járhat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×