eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: Pixabay

Többféle biztosítás is kellhet a kerékpártulajdonosoknak, és készülhetnek az e-rolleresek

Noha léteznek a piacon külön kerékpárokra kidolgozott biztosítások is, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének tájékoztatása szerint a biztosítók többségénél elsősorban lakásbiztosításhoz kapcsolt kiegészítő biztosítás megkötésével szerezhető biztosítási fedezet erre a járműre.

"A kerékpárbiztosítás elég mostoha körülmények között van ma Magyarországon, mert a legtöbb terméket úgy tudja elérni az ügyfél, ha van egy lakásbiztosítása, és van mellé kiegészítő biztosítása" – mondta Cselovszki Zsolt. A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének elnökségi tagja hozzátette: pár éve megjelentek az önálló termékek, amivel jelenleg két társaság rendelkezik, de ezekben komoly megkötések vannak a biztosítási összeggel, illetve az önrésszel kapcsolatban.

Márpedig itthon szükség lenne a biztosítások könnyű elérésére, hiszen a Magyar Kerékpárosklubnak a Mediánnal végzett reprezentatív kutatási adatai szerint 2022-re országosan 40 százalékra, Budapesten 20 százalékra nőtt a kerékpárjukat legalább heti rendszerességgel használók száma.

Országos szinten egyébként nagyjából 50–60 ezer elektromos roller van használatban.

Az önálló termékek között

van olyan biztosítás, ami fedezi a kerékpár értékét, illetve magas a limitje.

Ennél egy applikációt kell használni, és a kerékpár lezárásánál egy fotót kell készíteni. Ha ez nem történik meg, akkor jóval magasabb önrésszel biztosítják. A másik önálló terméknél viszont alacsonyabb a limit: 250 ezer forintig tudja biztosítani a kerékpárt, de sokszor előfordul, hogy ennél drágább a jármű. További kikötés, hogy számlával kell rendelkezni a kerékpárról, és tíz évnél idősebb kerékpárokat nem biztosítanak.

Cselovszki Zsolt azt mondta, a kerékpártulajdonosoknak háromféle biztosításra lehet szükségük:

  • amikor saját vagyontárgyukat biztosítják,
  • személyi biztosítás baleset esetére,
  • a felelősségbiztosítás a károkkal kapcsolatban, ha mi okozzuk a balesetet.

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási rendszerében mindez egyszerű, hiszen mindenkinek rendelkeznie kell vele. A kerékpárosoknál nem így van. Ott általában a lakásbiztosítás kiegészítő szolgáltatásaként kínálják, és inkább az a kérdés, hogy megfelelőek-e a limitek, fedezik-e az esetleges kárt.

A vagyontárgyi biztosítás a szakértő szerint fontos lehet, de sokkal fontosabbnak tart egy nagyon jó balesetbiztosítást, hiszen akkor hosszabb ideig kieshetünk a munkából, ami komoly anyagi veszteséget okozhat. Cselovszki Zsolt megjegyezte:

gondolni kell arra is, hogy mi okozunk balesetet, hiszen a felelősségvállalás magas:

akár ha egy gépjármű oldalát meghúzzuk, már a fényezés is más kategóriába tartozik, mint korábban.

Elektromos rollerek - kötelező lehet a felelősségbiztosítás?

Szintén érdekes biztosítási helyzete van az elektromos rollereknek, melyek "a járdán a gyalogosokat veszélyeztetik, az úttesten meg ők vannak veszélyben. Az utóbbi időben az elektromos rollerekkel sok baleset történik. Ráadásul ha 300 watt feletti a teljesítményük, akkor segédmotoros kerékpárként kell őket biztosítani, ha pedig 25 km/órás sebességnél gyorsabbak, fontos kötelező felelősségbiztosítást is kötni, ugyanis ezek a járművek a Gfbt. törvény alá tartoznak, és ezt sokan sajnos nem tudják".

Mint ismert, készült egy KRESZ-módosítási javaslat az e-rollerekkel kapcsolatban, jelenleg az Építési és Közlekedési Minisztérium válaszára várnak vele kapcsolatban. A szöveg szerint a 25 kilométer/órás végsebességű rollerek kerékpárnak minősülnének, az ennél gyorsabbak pedig segédmotoros kerékpárnak. Utóbbiakra viszont így muszáj lesz kötelező biztosítást kötni (és egyébként a bukósisak használata is kötelezővé válna, elvárás lenne a KRESZ-ismeret, valamint érvényes lenne a zéró tolerancia a véralkoholszintnél).

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×