eur:
392.88
usd:
363.4
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay

Újabb KRESZ-módosítást szorgalmaznak, sokaknak segítene

Az elektromos rollerek szabályozása után a villanyautósok is változtatást szeretnének.

Hamarosan módosulhat a KRESZ, és rendeződhet az elektromos rollerek jogi helyzete – közölte nemrégiben Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős államtitkár. Az elkészült tervezet jelenleg az Építési és Közlekedési Minisztériumnál van, a végső döntést Lázár János miniszter fogja meghozni.

A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM–BM együttes rendeletet – közismertebb nevén: KRESZ – az 1975-ös hatálybalépése óta 40 alkalommal módosították, ebből 18 módosítás esik a 2010 óta tartó időszakra. A legutolsó változtatás idén január 1-én lépett hatályba, amely szerint többé már nem kell magunknál hordanunk a jogosítványunkat.

A elektromos robogók közlekedésének szabályozásának tervezetéből azonban kimaradt néhány olyan kérdés, amelyet a Magyar Elektromobilitás Egyesület is már többször megfogalmazott – írja a villanyautosok.hu.

Az egyik ilyen kérdés, amely az elektromosan tölthető közlekedési eszközöket érinti, a töltőhelyek parkolóinak jelölésére szolgáló szabványos piktogramot jelenleg a Magyar Közút által kiadott Útburkolati jelek és jelzőtestek tervezése és alkalmazása című Útügyi Műszaki Előírás tartalmazza, ennek beemlését szeretnék elérni a KRESZ-be is.

A felfestés mellett célszerű volna a töltőt jelző táblák KRESZ-be való beillesztése, illetve a töltőknél történő várakozás szabályozása is. Jelenleg ugyanis csak akkor tilos egy hagyományos autóval egy töltő előtt parkolni, ha ezt külön tábla megtiltja.

Ezek mellett nagy szükség lenne az autópályákon olyan, a töltési helyeket előjelző táblákra, amelyeket a benzinkutak esetében is alkalmaznak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×