eur:
392.88
usd:
363.43
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay

Ennyit ér a magyar dolgozók szabadsága – itt a teljes lista

Összesen elméletileg 31 szabadnap – alapszabadság és munkaszüneti nap – jár a magyar munkavállalóknak, és ezzel a középmezőnyben vagyunk Európában.

A magyar dolgozók összesen 11 munkaszüneti napot kapnak egy évben állami és vallási ünnepek okán, és 20 napnyi alapszabadságot – írja a Pénzcentrum.

A magyar munkavállalók 2017 óta, mióta a nagypénteket is annak nyilvánították, 11 munkaszüneti napot kapnak egy évben. 2023-ban a 11 munkaszüneti napból mindössze kettő esik hétvégére: a január 1-je vasárnap volt, az augusztus 20. pedig szintén vasárnap lesz. Mindemellett május 1-je, október 23. és december 25. is hétfőre fog esni, így a húsvétot és pünkösdöt is beleszámítva

öt hosszú hétvége is van idén,

anélkül hogy bármilyen napot le kellene dolgozni. Március 15. szerdára esett, ahogy november 1-je is hét közepére fog esni.

Az, hogy az ünnepek után hány munkaszüneti nap jár, nagyon különbözőféleképpen alakulhat országonként – derül ki a Visual Capitalist gyűjtéséből. A világon a legtöbb ilyen „szabadnap” Iránban jár a dolgozóknak, ahol 27 nap van, amikor nem kell dolgozni. Európában a legtöbb ünnepnapi munkaszüneti napot San Marinóban kapnak a dolgozók, összesen 20-at. Ha a szomszédos országokat nézzük: Ausztriában, Romániában, Szlovéniában 13 nap jár, Ukrajnában 12, míg Szerbiában 11. A szlovák dolgozóknak viszont 15 nap is jut egy évben.

Ezenkívül alapszabadságot Magyarországon 20 napot vehetnek ki egységesen a dolgozók, amelyhez különféle jogcímeken adódhatnak hozzá a pótszabadságok bizonyos életkor felett, gyermekek születése esetén, az extrém munkakörülmények miatt vagy fogyatékkal élő személyeknek. Vannak továbbá rendkívüli esetekben igényelhető szabadság napok, ezek azonban nem számítanak bele az alapszabadságba.

Európában a 20 szabadnap a minimum. Több országban, mint Ausztria, Dánia, Franciaország, Luxemburg, vagy Svédország 25 nap is jár, de Monacóban, San Marinóban, Skóciában, Moldovában vagy Andorrában ennél is több. A világ több pontján azonban sokkal kevesebb nap jár: Mikronéziában, Naurun vagy Kiribatin például 0 nap, ahogy hivatalosan az Amerikai Egyesült Államokban is, ahol a munkáltatók dönthetnek, hány szabadnapot kínálnak a dolgozóknak. A legtöbb munkáltató azonban legalább 10 napot szokott meghatározni.

Az összesített szabadságlistát toronymagasan Irán vezeti összesen 53 szabadnappal - ebből 26 fizetett alapszabadság, 27 pedig hivatalos munkaszüneti nap. A rangsorban a második San Marino 46 nappal (20 munkaszüneti nap és 26 alapszabadság), míg a harmadik Jemen 45 nappal.

A magyar dolgozók 31 szabadnapnak örülhetnek

összesen, ennél kevesebbnek Európában csak a német, holland, svájci, görög, ír, angol, és montenegrói dolgozók.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×