eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
bicycle passes through pedestrian strips in city
Nyitókép: ambrozinio/Getty Images

A hajnali tragédia után sebességmérő kamerákkal lehet tele Budapest

A hétvégi tragikus baleset nyomán sebességmérő kamerák kihelyezésének szükségességéről állapodott meg a BRFK és Karácsony Gergely.

Mint arról az Infostart is beszámolt, egy villamosmegállóba sodródó autó ütött el egy 23 éves nőt Budapesten, a VIII. kerületi Harminckettesek terénél február 19-ére, vasárnap virradóra, aki a helyszínen életét vesztette.

A téren található dohánybolt kameráinak a felvétele szerint két másik fiatal nagyjából másfél méterre várakozott a lánytól, az autó mögöttük vágódott az üvegfalnak. A videó tanúsága szerint a két másik fiatal élete csak centiken múlott. A rendőrség később közölte, hogy egy 41 éves, olasz állampolgárságú sofőr vezette autót, aki az alkoholszonda szerint ittasan vezetett. A rendőrök halálos közúti baleset gondatlan okozásának gyanújával hallgatták ki a férfit.

Csak néhány nappal korábban szintén a Harminckettesek terénél a villamosmegállóba csapódott egy másik autóval balesetező terepjáró.

A 19-i tragikus eset kapcsán írt Vitézy Dávid volt közlekedési államtitkár arról, hogy mennyire hatékonyak az ilyen balesetek elkerülésében a sebességmérő kamerák. Egy New York-i példán keresztül illusztrálta ezek eredményességét, közölve, hogy tavaly nyárig a metropoliszban kihelyezett sebességmérő kamerák egy korábbi politikai alku nyomán csak munkanap reggel 6 és este 22 óra között mérhettek sebességet.

"Jól látszik az ábrán, hogy az autósok ezt tudták, és sokkal jobban betartották a sebességhatárokat, amikor mértek a kamerák. Eközben a gyorshajtásból eredő halálos balesetek közel 60 százaléka éjjel és hétvégén történt ekkor New Yorkban" – írta. Amikor a döntéshozók szembesültek az adatokkal, módosították a szabályokat: tavaly nyár óta a nap 24 órájában működik kétezer sebességmérő kamera New Yorkban.

Amikor a döntéshozók szembesültek az adatokkal, módosították a szabályokat: tavaly nyár óta a nap 24 órájában működik kétezer sebességmérő kamera New Yorkban.

Vitézy azt írta, hogy mivel a kamerák a sebességtúllépés ellen kiválóan működő eszközök, ideje lenne egy ilyen programot elindítani Magyarországon, és a rendőrség a városokban is üzemeltethetne ilyen kamerás sebességmérőket.

Karácsony Gergely főpolgármester még 19-én egyeztetéseket kezdeményezett a budapesti rendőrfőkapitánnyal, hogy közös intézkedési tervet dolgozzanak ki a halálos gázolások visszaszorítására.

Az énbudapestem című oldal most azt írta, hogy a találkozón Karácsony Gergely és Terdik Tamás vezérőrnagy, Budapest rendőrfőkapitánya egyetértett abban, hogy nullára kell csökkenteni a halálos közúti balesetek számát. "A mai találkozónkon áttekintettük, milyen lépések szükségesek a fővárosi közlekedésbiztonság erősítéséhez. Ebben én a zéró tolerancia elvét vallom: több lépésben igenis elérhető cél, hogy senki ne halljon meg közúti balesetben Budapesten" - mondta a főpolgármester.

Úgy vélik, hogy mivel a balesetek súlyosságának elsődleges tényezője a sebesség, a gyorshajtás, aminek minden jel szerint szerepe volt a hétvégi tragédiában is, ennek megelőzésére és szankcionálására is alkalmas,

éjjel-nappal működő sebességmérő kamerarendszert kellene kiépíteni.

Ebben a főpolgármester szerint az elsődleges feladat a rendőrségé, de van teendője a fővárosi közútkezelőnek is. "Az együttműködést felgyorsítjuk" - emelte ki.

Kiderült az is, hogy már elkészítették a fővárosi közlekedésbiztonsági stratégiát, azon városfejlesztési lépések sorozatát, amelyekkel a közúti biztonság erősíthető, és már a szakmai egyeztetése zajlik, legutóbb többek között az Autóklubbal is tárgyaltak róla.

"A stratégiát már ezen a héten nyilvánosságra hozzuk,

hogy elkezdhessük - a párbeszéden alapuló városvezetés elveinek megfelelően - a szélesebb körű társadalmi egyeztetést. Az így véglegesülő közlekedésbiztonsági lépések végrehajtását kiemelt prioritásnak tekintem" - nyilatkozott a városvezető.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×