eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára beszédet mond az új orvosi és védőnői rendelő átadásán a Nógrád megyei Endrefalván 2022. július 1-jén. A beruházás 125 millió forintból készült el.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Újabb, fontos részletek derültek ki az egészségügyi átalakításról

Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár egy egyeztetésen arról beszélt, a tárca az egészségügy permanens átalakítására készül, félévente várhatóak lényeges új rendeletek.

Nyilvános egyeztetést tartott a Magyar Orvosi Kamara és Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár. A Portfolio tudósítása szerint az államtitkár leszögezte: tételesen és tényszerűen nem igaz az a feltételezés, hogy az államtitkárság a törvénytervezet kialakítása során nem fogadott be javaslatokat a MOK-tól. Ugyanakkor elmondta, a Belügyminisztérium felkéréséből született, a Boston Consulting Group által készített, egészségügy átalakítását célzó javaslatcsomag azért nem lett nyilvános, mert a dokumentumban vannak olyan tanácsok, amelyeket Magyarországon nem lehet megvalósítani "szociokulturális okok" miatt. Például a BCG szakértői azt javasolták, hogy 100 magyar kórház helyett 60 kórház maradjon. "Ezt nyilvánvalóan nem fogjuk megvalósítani, mert a mostani magyar egészségkulturális szemlélet mellett nem lehet megtenni. A lakosság közelében kell lennie kórházszerű intézménynek" – mondta Takács Péter.

Az államtitkár szerint az orvostársadalomban a tervezetek hírére téves szakmai értelmezések jelennek meg, miközben a feltételezett hátrányos következmények előállása az államtitkárságnak sem célja.

Takács Péter bejelentette, hogy az egész finanszírozási rendszert szeretnék olyan irányba eltolni, hogy a jó minőségben elvégzett sok munkát honorálja majd.

A fix elemek súlyát szeretnék mérsékelni, és elmozdulni a direkt esetfinanszírozás, illetve a minőséghez kötött indikátorok irányába.

Példaként említette, hogy az alapellátásban jelenleg 3-5 százalékos részesedéssel rendelkezik az indikátor alapú finanszírozási elem, és ezt szeretnék 20 százalékra emelni idővel.

"Nagy híve vagyok a direkt finanszírozásnak, hogy a kollégák esetszám után kapjanak finanszírozást, és a minőségi mutatókban tükröződjön a finanszírozás egy eleme" – magyarázta az államtitkár. Ugyanakkor visszautasította azt az állítást, hogy a kormány forrásbevonás nélkül hajtja végre az egészségügy átalakítását. Elhangzott az is, hogy annak ellenére, hogy átlagfinanszírozás volt jellemző az elmúlt évekre, attól még el kellene látni a betegeket, viszont olyan panaszok jutnak el az egészségügyi vezetéshez, hogy ez nem valósul meg.

Beszélt arról is, hogy az elfogadott egészségügyi törvénymódosítási csomag keretet ad a jövőbeli terveknek, és a mostani menetrend szerint

félévenként tervez újabb változtatásokat az egészségügyi államtitkárság, és a részletszabályokat rendeleti úton alkotják majd meg.

Szóba került a rezsiköltségek és energiaszámlák összegének elszállása is. Takács Péter jelezte, hogy jelenleg három minisztérium dolgozik a megoldáson, és elismerte, hogy ezt a plusz költséget nem az Egészségbiztosítási Alapból kellene finanszírozni.

A teljesítménybérekről is szó esett, a MOK hangoztatta, hogy nem a teljesítménybér-rendszer bevezetésével van gondja, hanem azzal, hogy az alapbérben tükröződik a teljesítmény, vagyis az alapbér esetében lehet csökkenteni 20 százalékkal az összeget.

Az is kiderült, hogy

az államtitkár március végéig gyökeresen szeretné átalakítani a magyar szűrési rendszert.

Eddig tervezi a kormány elé vinni a tervezetet a társadalmi egyeztetés után.

Az elmúlt napokban nagy vihart kavart rendelettervezet is szóba került az egyeztetésen. Az államtitkárság részéről itt elhangzott, hogy a 10, illetve a 20 óra állami ellátásban töltött munka elrendelése a magánellátásban dolgozók részére a tudásamortizáció elkerülését szolgálja. Emellett a betegbiztonság szempontjából is fontos, a közfinanszírozott intézmények humánerőforrás-helyzetét pozitívan befolyásolja – érvelt az államtitkár. Újabb részleteket is elárult, például a ledolgozott munkaórák tömbösíthetőek, és a már eddig beérkezett javaslatok alapján módosítják a 10 és 20 órás előírást 8 és 16 órás előírásra. Az id kiderült, hogy a választható intézményeket az OKFŐ jelöli ki.

Takács Péter arról is beszélt, hogy a következő fél év legfontosabb feladata számára, hogy a köz- és magánellátás viszonya rendeződjön. Teljesen szétválasztani ezt nem lehet – ismerte el.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×