eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Baksay Gergely, a Magyar Nemzeti Bank közgazdasági elemzésekért és versenyképességért felelős ügyvezető igazgatója a 60. Közgazdász-vándorgyűlésen tartott kerekasztal-beszélgetésen a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központjában 2022. szeptember 22-én.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

A nem kellően hatékony élelmiszeripar is hajtja az inflációt az MNB szerint

Nincs már messze az infláció tetőzés, de a gyors csökkenés kezdete még odébb van a jegybank szakértői szerint.

A 20,1 százalékra emelkedett szeptemberi inflációs szint az előző hónaphoz képest 4,5 százalékpontos emelkedést jelent. Ennek több mint felét, 2,8 százalékpontot az magyaráz, hogy változtak a magyar háztartások által fizetett energiára vonatkozó rezsiszabályok és ennek következtében most kapták kézhez a háztartások a magasabb energiaszámlákat. További 1 százalékponttal járult hozzá az infláció növekedéséhez az élelmiszerárak emelkedése. Mint ismert, egész Európát, és azon belül Magyarországot is egy nagyon erős aszály sújtja, ráadásul az élelmiszerárak más okból is emelkednek - sorolta Baksay Gergely, a Magyar Nemzeti Bank Közgazdasági elemzésekért és versenyképességért felelős ügyvezető igazgatója az InfoRádióban.

Uniós szinten is az egyik legmagasabb a magyarországi élelmiszerdrágulás, ami éves összehasonlításban 35 százalékra emelkedett szeptemberben. Ennek okaként Baksay Gergely három tényezőt emelt ki.

"Az egyik hatás az energiaárak emelkedése, ugyanis a mezőgazdasági termelés és aztán az élelmiszerek feldolgozása is nagyon energiaigényes ágazat. Talán aki távol tőle, az nem is gondolja, de valójában a termékek előállítása, szárítása, szállítása, feldolgozása nagyon sok energiát igényel. Ezek a termelők piaci áron veszik az energiát, az nagyon megemelkedett, ez megdobta minden országban az élelmiszerárakat. A második tényező az a idén nyári aszály, ami évtizedek óta az egyik legnagyobb volt Magyarországon. Ez egyes termékeket, terményeket különösen erősen érintett, például a kukoricát, ahol az várható, hogy a tavalyi termelésnek csak a fele kerül betakarításra. Napraforgóból is egyes részeken akár harmadára csökkenhetett az országban a terméshozam, és őszi búzából is 20-40 százalékkal is csökkenhet a betakarított termés mennyisége. Ez az aszály hazánkat különösen erősen érintette, de egész Európában érezhető volt. A harmadik tényező, ami érezhetően hat Magyarországon az élelmiszerárak emelkedésére, az az, hogy

nem tűnik kellően hatékonynak az élelmiszeripar termelékenysége, az élelmiszerek feldolgozása.

Ez vezethet oda, hogy a feldolgozott élelmiszerek ára sokkal inkább emelkedik, mint a feldolgozatlan élelmiszereké. A feldolgozott élelmiszerek ára Magyarországon emelkedik a legjobban az Európai Unióban."

Baksay Gergely hozzátette: az egész EU-ban jellemző az élelmiszerek árának gyors emelkedése, de a kelet-közép-európai régióban ez sokkal gyorsabb, mint Nyugat-Európában.

Az MNB szerint nincs messze az infláció tetőzése, jelentős növekedése már nem várható. A csökkenés a jövő év elején kezdődhet meg, de

igazán gyorssá a jövő év második félévében válhat

- mondta a Magyar Nemzeti Bank Közgazdasági elemzésekért és versenyképességért felelős ügyvezető igazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×