eur:
395.07
usd:
369.36
bux:
71849.41
2024. június 28. péntek Irén, Levente
Az M3-as vonalon közlekedő első felújított metrószerelvény Budapesten, a Határ úti megállóban 2017. március 20-án. Az első új szerelvény nem sokkal fél 2 után indul utasokkal Kőbánya-Kispestről.
Nyitókép: MTI Fotó: Balogh Zoltán

Talált egy kiskaput a BKV és az orosz metrógyártó a szankciók megkerülésére

A háború miatt akadozó alkatrész utánpótlásban jobban áll a hazai cég, mint az korábban számolták. Kiderült az is, mennyire sérültek a januári balesetben érintett metrókocsik.

A BKV nem mond le az M3-as metróvonalra szerelvényeket szállító orosz Metrowagonmash-sal (MWM) szemben támasztott, jelenleg éppen 10 milliárdos kárigényéről. A háború miatt akadozó alkatrész-utánpótlásról most azt mondta a Népszavának a cégvezetés, hogy jobban állnak, mint gondolták: az év vége helyett jövő nyárig biztosított az ellátás.

A lap cikke szerint a kijelentés meglepő annak fényében, hogy az MWM felújítás helyett leszállított új kocsijai kifogásolt minőségben készültek el. A beszerzést vizsgáló jelentés 18 sorozathibát tárt fel, köztük a jelentős rozsdásodást és az esetenként nagyon gyorsan kopó alkatrészeket. A BKV és az MWM azonban megtalálta a jogi kiskaput arra, hogy az orosz termékekre kivetett szankciókat megkerülhessék.

„Az orosz cég garanciateljesítés keretében szállítja az alkatrészek egy részét. Erre az esetre ugyanis nem érvényesek az embargószabályok”

– mondta el Környei Éva, a BKV jogi igazgatója.

„Érkeznek alkatrészek, de lényegesen kisebb mennyiségben” – ismerte el a Népszava kérdésére Héri József metróüzem-igazgató, ám ez szerinte azért nem okozhat leállást, mert jóval kevesebb a meghibásodás, mint korábban, illetve a visszatérő hibák javításához az orosz partner adott át alkatrészeket. A rozsdásodás garanciális javítása viszont a háború kezdete óta szünetel – tette hozzá. Héri József szerint az sem gond, hogy a már korábban javított kocsikon újra megjelentek a rozsdafoltok, mert mint fogalmazott:

„tíz év, mire egy megjelenő rozsdafolt problémát okoz az üzemeltetésben”.

Az iho.hu tudósítása szerint a BKV háttérbeszélgetésén elhangzott, hogy a korrózió felszámolására egyrészt nincs szerződése a cégnek a Metrovagonmassal, másrészt jelenleg orosz szakember sincs, aki elvégezné az ilyenkor felmerülő teendőket.

Az is kiderült még az eseményen, hogy a gyártó szakemberei már szemrevételezték a januári, Kőbánya-Kispestnél történt ütközéses balesetben megrongálódott kocsikat. Ezek közül egy helyrehozhatatlan károkat szenvedett, egy másik állapota kritikus, kettő javítható.

Címlapról ajánljuk
Szalai Máté a gázai helyzetről: sem nem háború, sem nem béke

Szalai Máté a gázai helyzetről: sem nem háború, sem nem béke

A palesztin–izraeli konfliktus aktualitásairól, a Hezbollah és Libanon szerepéről, az amerikai elnökjelöltek Izraelhez fűződő kapcsolatáról és Ciprus kapcsán az Európai Unió lehetséges szerepéről is beszélt Szalai Máté Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
Hammerrel bombázták le Oroszországot, tűzeső zúdult Csasziv Jarra - Híreink az ukrajnai háborúról pénteken

Hammerrel bombázták le Oroszországot, tűzeső zúdult Csasziv Jarra - Híreink az ukrajnai háborúról pénteken

Hammer típusú okosbombával támadták az ukrán légierő tagjai az oroszországi Belgorod megyét. Egy orosz katonai toborzóvideóban Herszon és Zaporizzsja elfoglalását ígérték. Orbán Viktor magyar miniszterelnök Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozott. Csasziv Jar heves ostrom alatt áll, termobárikus fegyverekkel lövik a várost. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×