eur:
394.83
usd:
367.49
bux:
71456
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
A Rákóczi Hotel, Tábor és Rendezvényközpontot teljessé tevő sportkomplexum, az újonnan átadott Halzl József Sportcsarnok Sátoraljaújhelyen a 346 évvel ezelőtt született II. Rákóczi Ferenc születésnapján, 2022. március 27-én.
Nyitókép: MTI/Vajda János

Sportcsarnokot adott át a Rákóczi Szövetség Sátoraljaújhelyen

Sportcsarnokkal bővült a Rákóczi Szövetség sátoraljaújhelyi Rákóczi Hotel, Tábor és Rendezvényközpontja, a létesítményt II. Rákóczi Ferenc születésnapján, vasárnap adták át. A sportcsarnok a szövetség örökös és tiszteletbeli elnökének, Halzl Józsefnek a nevét viseli.

Az ünnepségen Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Rákóczi Szövetséget az egyik legnagyobb és a nemzet egységét, határokon átívelő összetartozását leginkább szolgáló társadalmi szervezetnek nevezte. A miniszter gratulált a szövetség szombati tisztújító közgyűlésén újraválasztott elnöknek, Csáky Csongornak és az elnökségi tagoknak.

A fejedelem életútját ismertetve emlékeztetett arra, hogy bár II. Rákóczi Ferenc előkelő családban született, mégis a szolgálatot választotta. Az általa vezetett szabadságharcot ugyan leverték, mégis ő vált a magyar szabadság örök jelképévé.

Jelmondata - "cum Deo pro Patria et Libertate", "Istennel a hazáért és a szabadságért" - századok múltán is eligazít, célt ad és feladatot jelöl - mondta a miniszter.

Gulyás Gergely kiemelte: Rákóczi személyét és jelmondatát tűzte zászlajára Halzl József is, amikor egy tisztességgel végigdolgozott pályafutás után, a rendszerváltoztatás adta lehetőségeket kihasználva maga köré gyűjtötte a tettre kész fiatalokat, hogy újraszőjék a magyar nemzet Trianonban megszaggatott és a kommunizmus idején megtépett szövetét.

Gulyás Gergely szerint Halzl József legfőbb öröksége a Rákóczi Szövetség közössége.

A miniszter a szabadságért bujdosó Rákóczi fejedelemre utalva arról is beszélt, hogy a Rákóczi Szövetség 35, a háború elől menekülő ukrán anyának és 55 gyermeknek biztosít menedéket. Emlékeztetett arra, hogy történelmük folyamán a magyaroknak sokszor kellett átélni azt a sorsot, ami most a menekülőknek jutott, "mindent meg fogunk tenni azért, hogy ebben az országban menedékre és otthonra leljenek, amíg szükséges".

Közös érdeknek nevezte, hogy mielőbb helyreálljon a béke Ukrajnában, és hogy Magyarország megmaradjon békés és biztonságos menedéknek. A szomszédunkban legyen újra, Magyarországon legyen továbbra is béke és biztonság! - fogalmazott.

Gulyás Gergely a kormány nevében azt kívánta a Rákóczi Szövetségnek, hogy legyen továbbra is sikeres a közösségépítésben, "a magyar és magyar közötti hidak megtalálásában", az anyaországi, a határon túli és a diaszpóra magyarságának összekapcsolásában, a következő nemzedék magyarságtudatának megerősítésében.

Mint Csáky Csongor az MTI-nek elmondta, a Rákóczi Szövetség a kormány támogatásával, több mind kétmilliárd forintból építette meg a sportcsarnokot és a mellette álló sportkomplexumot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Orosz támadás érte az ukrán Mirhorod légibázist, legalább egy Szu-27-es vadászgép odaveszett. Jelentés került ki az amerikai médiába az orosz szárnyasbombákról: mint kiderült, több tucat ilyen fegyver zuhant le Oroszország területén. Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma váratlanul Kijevbe utazott, ahol egy kétoldalú megállapodás létrehozását tárgyalta Volodimir Zelenszkij elnökkel. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×