eur:
393.14
usd:
363.6
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Csaknem teljesen néptelen a prágai Károly híd 2020. október 5-én. Az új koronavírus-járvány miatt Csehországban újra szükségállapot lépett érvénybe, amelyet a kormány harminc napra hirdetett ki. A járvány által leginkább veszélyeztetett régiókban bezártak a középiskolák, és áttértek a távoktatásra. Korlátozzák az istentiszteleteken való résztvevők számát, a vendéglőket este tízkor be kell zárni, egy asztalnál legfeljebb hat ember ülhet. A sportrendezvényeket nézők nélkül lehet csak megtartani.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Kiderült, hány magyar él Csehországban

Tíz év alatt csökkenés figyelhető meg.

A 2021-es csehországi népszámláláson 8472 állampolgár vallotta magát magyarnak - derült ki azokból a statisztikai kimutatásokból, amelyeket a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) hozott nyilvánosságra honlapján.

Tíz évvel ezelőtt, a 2011-es cenzuson, 8920-an vallották magukat magyar nemzetiségűnek Csehországban.

A csökkenés tehát 448 fős.

A két népszámlálás közti jelentős eltérés, hogy míg 2011-ben csak egy nemzetiséget és egy anyanyelvet, addig 2022-ben már két nemzetiséget, és ehhez hasonlóan két anyanyelvet lehetett megadni a kérdőívekben. Míg a nemzetiségi rovat kitöltése nem volt kötelező, az anyanyelvi rovaté igen.

A statisztikai hivatal egyelőre csak a nemzetiségre vonatkozó első adatokat hozta nyilvánosságra.

A CSÚ kimutatásai szerint a nemzetiségi rovat első helyén 5969 személy jelölte be a magyart mint kizárólagos nemzetiséget, nem adva meg semmilyen másodikat.

További 2503 személy az első helyen lévő magyar mellett még egy második nemzetiséget is bejelölt. Itt 26 nemzetiség jelent meg, a legtöbben az ukrán (1244), valamint a szlovák (871) nemzetiséget írták be.

A más nemzetiségűeknél 2798 esetben jelent meg második helyen a magyar nemzetiség. Nagy többségben (2698) az első helyen beírt cseh nemzetiség mellé került a magyar.

Regionális szempontból a legtöbb magyar (1479) Prágában él, amelyet a főváros körül elterülő Közép-Csehország (909), majd Dél-Morvaország (642) és a Morva-sziléziai régió (577) követ. A legkevesebb magyart a Zlíni (117) és a Vysocina (118) régiókban mutatta ki a tavalyi cenzus.

A csehországi magyarok száma - ha mind a háromféle megjelenést összeadjuk - tehát 11 270 lenne.

Jolana Voldánová, a 2021-es népszámlálás hivatalos szóvivője a cenzus előtt az MTI kérdésére úgy nyilatkozott, hogy a hatóságok a nemzetiségek számának megállapításánál az összesített számokat fogják használni. Most ebben a kérdésben, tehát hogy hogyan fogják értelmezni ezeket az adatokat, az érintett hivatalos szervek egyelőre nem nyilatkoztak.

A nemzetiségi adatokat kiegészítő és árnyaló anyanyelvi adatokat a statisztikai hivatal egyelőre nem közölte. Ennek a rovatnak a kitöltése kötelező volt, és szintén két anyanyelvet lehetett bejelölni. A CSÚ szerint ezeknek az adatoknak a feldolgozása még nem fejeződött be.

Csehország összesen 10 524 167 lakosa (87 600 fővel több, mint 2011-ben) közül semmilyen nemzetiséget nem jelölt meg a kérdőívben 3 millió 321 058 személy (31,6 százalék), ez magasabb szám és arány, mint 2011-ben volt (2,74 millió személy, azaz 25,3 százalék).

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×