eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szólal fel napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. május 5-én.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Schadl–Völner-ügy: egy vizsgálat már le is zárult

A Szegedi Tudományegyetemen nem találtak szabályszegést. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem is vizsgálatot indított.

Nemrégiben a 444 birtokába jutott a „Schadl–Völner-ügy” 1734 oldalas nyomozati irata, amelyből arra mutattak példákat, hogy Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar büntetőeljárás alá vont elnöke több embernek is segített egyetemi vizsgák sikeres abszolválásában. Telefonbeszélgetések leiratai arra utalnak, hogy a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Pécsi Tudományegyetem is érintett lehet ezen ügyletekben, egyes hallgatók jogtalan előnyhöz juttatásában.

Mint arról az Infostart is beszámolt, a kiszivárgó információk nyomán több oktatási intézményben is vizsgálat indult hétfőn.

A fentiek nyomán a Szegedi Tudományegyetem kedden azt közölte: megvizsgálták az egyetem, illetve oktatói esetleges érintettségét a végrehajtókat érintő büntető eljárások során az egyetemi vizsgáztatások szabályszerűségével kapcsolatosan egyes sajtótermékekben megjelent információkat. A rendelkezésre álló információk alapján megállapították, hogy a vizsgáztatással kapcsolatosan

szabályszegés nem történt, ezért a vizsgálatot a maguk részéről lezárták.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem közleménye leszögezte: a nyomozati anyagban szereplő telefonbeszélgetésekről az egyetem vezetése, valamint oktatói közössége a sajtóból értesült.

"A vizsgáztatás menete, a feleletek értékelése az egyetem valamennyi karán, így a Jog- és Államtudományi Karon is szigorú rend szerint zajlik, ami az egyetem számára fontos és védendő érték, hiszen ez jelenti a szabályokat betartó hallgatók eredményeinek egyik legfőbb zálogát. Az intézmény pedig kiáll valamennyi tisztességes, a vonatkozó szabályokat mindenkoron tiszteletben tartó oktatója és hallgatója mellett, az oktatás és az értékelés (vizsgáztatás) során született eredmények tisztaságát nem kérdőjelezi meg" – közölte az egyetem.

Tekintettel arra, hogy ennek megsértésére vonatkozóan a nyomozati anyagban szereplő információk alapján gyanú merült fel, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem

a konkrét eset valós körülményeinek feltárása érdekében a belső vizsgálat elindítása és lefolytatása mellett döntött.

A folyamatban lévő büntetőeljárás érdekeire figyelemmel ennél bővebb tájékoztatást azonban nem adhat.

A Pécsi Tudományegyetemen felfüggesztették a vizsgáztatási jogát Mészáros Pál Emil tanársegédnek, aki nem tagadta, hogy a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara elnöke, Schadl György kérésére közreműködött a kedvezményes vizsgáztatásban, de állítása szerint anyagi haszna nem származott a segítségnyújtásból, mindössze „baráti szívességet” tett, de már nagyon megbánta.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×