eur:
395.4
usd:
368.49
bux:
71873.97
2024. július 2. kedd Ottó
Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke, volt szocialista miniszterelnök beszédet mond a Demokratikus Koalíció (DK) XI. kongresszusán és ellenzéki előválasztási kampánynyitó rendezvényén a Kongresszusi Központban 2021. augusztus 29-én.
Nyitókép: Mohai Balázs

XXI. Század Intézet: Gyurcsány Ferenc lesz az előválasztás győztese

A volt miniszterelnök akkor is kedvező helyzetbe kerül, ha Márki-Zay Péter nyer az előválasztáson, mert párt és frakció nélküli könnyen irányítható, súlytalan politikus lenne a kormányfő – írja elemzésében Deák Dániel.

Az újbaloldali és liberális politikai elit tagjai már egy évtizede azon dolgoznak, hogy megszabaduljanak az úgynevezett „Gyurcsány-problémától” a baloldalon, az előválasztást is ezért találták ki. Ez azonban nem sikerül nekik, sőt: Gyurcsány Ferenc pozíciói minden eddiginél erősebbek lettek, az újbaloldal sokáig sztárolt politikusa, Karácsony Gergely pedig elbukott. Márki-Zay Péter előtérbe kerülése is Gyurcsánynak kedvez, hiszen ha nem a felesége lesz végül a közös miniszterelnök-jelölt, akkor egy olyan személy kerül az élre, akinek nincsen pártja, de még frakciója sem lesz a parlamentben, így könnyen irányítható, súlytalan politikusnak számít – írja a XXI. Század Intézet vezető elemzője, Deák Dániel.

A 2010-es kormányváltás óta attól szenved a balliberális oldal, hogy nem tud mit kezdeni a Gyurcsány–Bajnai-kormányok által hagyott politikai tehertétellel, nem tudják megoldani az úgynevezett „Gyurcsány-problémát”. A volt kormányfő létrehozta a saját pártját, a Demokratikus Koalíciót, amely választásról-választásra erősítette pozícióit, a 2019-es európai parlamenti választáson pedig már a legerősebb baloldali formációvá vált.

Az újbaloldali és liberális politikai erők viszont többször nyíltan ki is mondták, hogy amíg Gyurcsány Ferenc ott van a baloldali vezető politikusok között, nem tudnak választást nyerni. Éppen ennek a problémának a megoldására hozták létre az előválasztást, attól azt remélték, hogy majd a magukat civilnek valló politikai szereplők és az új baloldali arcok törnek előtérbe, míg a Demokratikus Koalíció visszaszorul. Ennek azonban éppen az ellenkezője következett be: Jakab Péter, Fekete-Győr András és Karácsony Gergely is bukott politikus lett, Fekete-Győrt még a saját pártja is leváltotta. Innentől kezdve a Gyurcsány-házaspáron kívül egyetlen egy jelentősebb politikus sincsen a baloldalon.

Az elemző szerint Márki-Zay Péter pedig egy súlytalan, párt nélküli politikus, akinek várhatóan még frakciója sem lesz a parlamentben, így egy pillanat alatt elmozdítható, egy esetleges baloldali győzelem után – ha egyáltalán a parlamenti többség megválasztja – egy konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal könnyen lecserélhető.

Gyurcsány Ferencnek szinte mindegy a végkimenetel, ő a legnagyobb nyertese az egész előválasztásnak, miközben azt éppen ellene hozták létre korábban. De nem csak a miniszterelnök-jelöltek személye igazolja vissza mindezt, hanem az egyéni jelöltek száma is. A Demokratikus Koalíciónak van ugyanis a legtöbb jelöltje, de a baloldal számára biztosan nyerhető körzetek esetében is elsöprő a DK fölénye. Gyurcsány Ferenc ráadásul tovább erősítette a pozícióit azzal, hogy a Jobbikkal látványosan kiegyezett, a Jakab Péter által vezetett párt a parlamentben is várhatóan Gyurcsányékkal működik majd együtt, és a DK–Jobbik-koalíciónak többsége van a baloldalon belül – áll az elemzésben.

Deák Dániel úgy véli, Karácsony Gergely teljesen leamortizálta magát, a visszalépését követően bukott politikussá vált, a politika súlya minimális lesz a továbbiakban. Ráadásul még arra sem volt képes, hogy a saját szövetségeseit beállítsa az általa támogatott Márki-Zay Péter mögé, még a saját szóvivője, Barabás Richárd is inkább Dobrev Klárára szavazott, de az MSZP-s politikusok többsége is várhatóan a DK-s jelölt mögé áll be.

Ugyancsak nem támogatja Márki-Zay Pétert az LMP, a Jobbik és a Párbeszéd sem. Ez nem csak azt jelzi, hogy Karácsony Gergely elbukott, de azt is, hogy még a saját politikai közösségének a támogatását és lojalitását is elveszítette.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága hétfőn nyilvánosságra hozott döntésében úgy határozott Donald Trump ügyében, hogy az amerikai elnök tevékenységeinek "magját" abszolút immunitás, hivatalos cselekedeteit pedig vélelmezett mentelmi jog védi. A történelmi határozatot, amely értelmében tovább húzódik Trump büntetőjogi felelősségre vonása, a republikánusok kitörő örömmel üdvözölték, míg Joe Biden amerikai elnök és demokrata párttársai élesen kritizálták.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 11:39
×
×
×
×