eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára (j2) és Tessely Zoltán fideszes országgyűlési képviselő átadja a Nemzetiségekért Díjat Marlokné Cservenyi Magdolnának Gárdonyban 2021. június 19-én. A 2020. évi díjak átadását a koronavírus-járvány miatt halasztották az idei évre.
Nyitókép: Vasvári Tamás

Soltész: történelmi felelősségünk megőrizni nemzetiségi értékeinket

Az idén tizenhatan kapták meg a Nemzetiségekért díjat.

Történelmi felelősségünk megőrizni nemzetiségi értékeinket, amelyek azt közvetítik, hogy itt, a Kárpát-medencében békében együtt él 14 nemzetiség - mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szombaton Gárdonyban.

Soltész Miklós a nemzetiségi ösztöndíjak és a Nemzetiségekért díjak átadási ünnepségén arról beszélt: "békében, örömben és szépségben" élnek együtt ebben a régióban a nemzetiségek, amelyekre ne akarjanak "olyan dolgokat" ráerőltetni, amelyek, mint a múltban is, konfliktusokhoz vezetnek, és kultúránk, táncaink, zenénk, nyelvünk elvesztését eredményezhetik.

Hozzátette, hogy a most átadott díjakat 2020 végén kellett volna kiosztani, de a járvány miatt erre akkor nem volt lehetőség.

"Akkor maradunk meg, ha lesznek példaképek, lesz, aki továbbadja a nemzetiségi kultúrát" - hangsúlyozta az államtitkár.

A kormány tíz éve támogatja a legjobb tanulmányi eredményeket elérő nemzetiségi diákok továbbtanulását. Az eltelt időben kétszáznál is több, nemzetiségi iskolában tanuló fiatal számára biztosították a két éven át folyósított nemzetiségi tanulmányi ösztöndíjat. Számukra az államtitkárság kétnapos találkozót szervezett, ennek második napján adták át a Nemzetiségekért díjakat.

Az elismerésben emberek és szervezetek részesülhetnek, akik, illetve amelyek a magyarországi nemzetiségek érdekében példaértékű tevékenységet végeznek a nemzetiségi közéletben, az oktatásban, a kultúrában, az egyházi életben, a tudományban, a tömegtájékoztatásban, a gazdasági önszerveződés területén.

Az idén tizenhatan kapták meg a Nemzetiségekért díjat.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×