eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Nyitókép: Pixabay

Értesülés: teljes zárlat jöhet húsvétig idehaza

A korlátozások esetleges szigorításáról is dönthet a kormány jelenleg is zajló ülésén. A miniszterelnök szerint a koronavírus-járvány legnehezebb két hete előtt állunk, és a határoknál mindenképpen szigorításokra van szükség. A Pedagógusok Szakszervezete szerint minden köznevelési intézményben digitális oktatást kell elrendelni a vírus terjedésének megakadályozásáért.

„A helyzet valóban drámaian romlik” – a miniszterelnök szerint a következő hetekben drasztikusan emelkedik majd az új koronavírus-fertőzöttek és a kórházban ápoltak száma. Erről legutóbbi rádióinterjújában beszélt Orbán Viktor, aki szerint a határoknál mindenképpen szigorítani kell. „Az Európán kívüli, akár üzleti célú utazásokat is, radikálisan korlátozni kell, mert be fogják hurcolni nekünk ide az újabb gyorsan fertőző mutánsokat” – fogalmazott a kormányfő.

Müller Cecilia országos tisztifőorvos az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján arra kért mindenkit, hogy tartsa be a szabályokat, mert a koronavírus mutációi nagyon gyorsan terjednek, és már a fiataloknál is súlyos betegséget okoznak.

„Fontos, hogy további szigorításokat csak akkor léptessük hatályba, hogyha az feltétlenül elkerülhetetlen” – tette hozzá az országos tisztifőorvos, jelezve, hogy a korlátozások esetleges szigorításáról is dönthet a kormány.

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ Járványügyi osztályvezetője péntek este a Hír TV-ben azt mondta a legfontosabb a kontaktusok számának csökkentése. „Rendezvényeket már rég nem tartunk, de például az üzletek nyitva tartását esetleg egy 2 hetes periódusra korlátozni lehet azzal, hogy csak a létfontosságú élelmiszerüzletek, gyógyszertárak, posták, bankok maradjanak nyitva.”

Galgóczi Ágnes szerint megfontolandó lenne az is, hogy az alsó tagozatos osztályok rövid időre digitális oktatásra álljanak át.

„Azt gondolom, hogy egy 2 hetes periódusra lenne szükség, amely idő alatt a védőoltásokkal viszont nagyon gyorsan tudnánk haladni” – magyarázta.

Közben a Pedagógusok Szakszervezete szerint az összes oktatási intézményben el kell rendelni a tantermek kívüli oktatást. Erről Totyik Tamás alelnök beszélt az InfoRádióban: „A miniszterelnök úr nyilatkozata alapján egyértelműen ezt a lépést kellene megtenni. Hogy az összes oktatási intézményt bezárjuk. Így a városon belüli mozgás, a szülők mozgása is lelassul, és ezzel a járvány terjedését meg lehet fékezni.”

Az emberi erőforrások minisztere szerint a jelenlegi korlátozások a lehetséges eszköztár 70 százalékát merítik ki. Az iskolabezárások mellett – Kásler Miklós szerint – felmerülhet még például a tanszünet előre hozása vagy meghosszabbítása.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Az évente megépülő húszezer új lakás nagyon elenyésző szám a négy és fél milliós országos lakásállományhoz képest – mondta az InfoRádióban az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója. Nagy Gyula arról is beszélt, hogy az otthonfelújítási programban a nyílászárócsere a legolcsóbb beruházás, a homlokzati és födémszigetelés viszont jelentős kiadásokkal jár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×