eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Óbuda látképe a Táborhegyi út felől 2020. január 10-én. Elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát Budapesten Karácsony Gergely főpolgármester, miután a szálló por légszennyezettségi szintje január 8-án és 9-én is három mérőponton meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Újabb városokban veszélyes a levegő

Tíz településen veszélyes a levegőminőség a magas szállópor-tartalom miatt.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) térképén az ország keleti felében Szeged, Szolnok, Nyíregyháza, Debrecen, Oszlár, Miskolc, Sajószentpéter, Kazincbarcika, Putnok, míg a nyugati országrészben Mosonmagyaróvár szerepel a veszélyes levegőminőséget jelző piros színnel.

Budapest, Vác, Salgótarján, Eger, Hernádszurdok, Tatabánya, Várpalota, Győr, Szombathely, Szentgotthárd és Pécs levegőjét egészségtelennek minősítették. Kifogásolt a levegő Tökölön, Százhalombattán, Dorogon, Esztergomban, Veszprémben, Ajkán, Sarródon és Sopronban.

A levegőhigiénés index rendszere négy kategóriát tartalmaz: elfogadható, kifogásolt, egészségtelen és veszélyes.

Az NNK szerdán azt közölte: szombatig országszerte kedvezőtlen maradhat a levegő minősége, javulást a hétvégén erős széllökésekkel érkező hidegfront hozhat. Az NNK korábban azt közölte, hogy az érintett településeken az érzékeny lakosságcsoportba tartozók (gyermekek, krónikus betegségben szenvedők, idősek) légúti tüneteket tapasztalhatnak. A krónikus légzőszervi betegségben szenvedők tünetei súlyosbodhatnak, szükségük lehet egyéni védekezésre az egészségtelen és veszélyes minősítést kapott településeken. Nekik azt javasolják, hogy kevesebbet legyenek a szabadban.

A Főpolgármesteri Hivatal azt közölte:

Budapesten is javulhat a levegőminőség a szombaton érkező hidegfront hatására.

Kiemelték ugyanakkor, hogy hétfőtől - főleg az esti, éjszakai órákban - várhatóan ismét jelentősebben megemelkedhet a légszennyezettség.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

A Dunában vannak emberi eredetű szennyeződések, főként növényvédőszer- és gyógyszermaradványokat, valamint ipari korróziógátló anyagokat azonosítottak a szakemberek – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ vezető vízhigiénés szakértője a folyó és a budapesti ivóvíz minőségét vizsgáló átfogó kutatásokról.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 7. 10:51
×
×
×
×