eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem (SE) rektora a digitális terápiák hazai fejlesztése érdekében kötött stratégiai együttműködési megállapodás aláírásán az Innovációs és Technológiai Minisztériumban (ITM) 2020. május 25-én.
Nyitókép: Koszticsák Szilárd

Merkely Béla: nagyjából két hónap múlva már lesz koronavírus-vakcina

A Semmelweis Egyetem rektora arra számít, hogy az ősz végére elérhetővé válhat a koronavírus elleni vakcina. Merkely Béla az InfoRádió Aréna című műsorában közölte, hat oltóanyag tart már olyan fázisban, hogy hamarosan zöld utat kaphat a felhasználásuk. Úgy vélte, hogy először a leginkább veszélyeztetett idős emberek kaphatják meg a vakcinát. Fontosnak nevezte mások mellett például a pedagógusok beoltását.

A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója szerint létezik elérhető közelségben vakcina, miután hat olyan oltóanyag is készülőfélben van, amely a kipróbálási szakasz utolsó fázisában tart, meglehetősen nagy számú alany bevonásával. A hatékonyság mellett természetesen annak biztonságát is figyelve – tette hozzá.

Merkely Béla az Arénában emlékeztetett: a vakcina nem teljesen új terápia, hiszen alapvetően egy ismert technológiára épül, csak egy másik örökítőanyagot használnak az új típusú koronavírus esetében a szakemberek. Kivételt jelent ez alól egy, az Egyesült Államokban fejlesztett oltóanyag, amely

„kvázi nem fertőz, hanem antitestet termel”

– fogalmazott a szakember. Ennek során úgynevezett örökítőanyagot, RNS-típusú, kódolt információt juttatnak a szervezetbe, amely hatására, megadott minta alapján antitestet termel a szervezet. Megjegyezte, ilyen típusú antitestet korábban még nem alkalmaztak, de ennek is nagyon széles körű a tesztelése.

A fejlesztés fontosságát jelzi, hogy amennyiben beválik a „messenger RNS”, akkor a jövőben bármely új típusú vírusfertőzés esetére nagyon egyszerű lesz az oltóanyag előállítása, akár néhány hónap leforgása alatt – hangsúlyozta.

Merkely Béla hozzátette: bár az elmúlt években hatalmas fejlődés ment végbe az egészségügyben, de itt van egy vírusjárvány, amely

10 hónapja rettegésben tart hatalmas államokat,

sorra szedi az áldozatait, bizonyítottan az egymillióhoz közelít a halálesetek száma, és még mindig nincs vakcina. Szavai szerint

ennél előbbre kellene tartani.

Hogy mikor juthat el a lakossághoz az oltóanyag, úgy fogalmazott, ha meglesznek a bizonyítékok azon a szinten, amit megkövetel a mai eljárásrend, akkor

nagyjából két hónap.

A kérdés már csak az, hogy ez minként lesz elérhető, és természetesen kinek – tette hozzá Merkely Béla az InfoRádió Aréna című műsorában. Attól azonban nem tart, hogy az Európai Unióban ez ne lenne majd elérhető mindenki számára.

A sorrendet illetően, egyetértve a WHO-val, a Semmelweis Egyetem rektora is a leginkább kitettek számára tartaná elsőként szükségesnek az oltást, így a 65 év feletti, szív- és érrendszeri betegek esetében. De ide sorolta a szociális ellátórendszerben és az egészségügyben dolgozók mellett a tanárokat is, hiszen ők nagyon sok gyerekkel érintkeznek, hozzátéve, hogy ennek meghatározása természetesen nem az ő kompetenciája lesz.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Az évente megépülő húszezer új lakás nagyon elenyésző szám a négy és fél milliós országos lakásállományhoz képest – mondta az InfoRádióban az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója. Nagy Gyula arról is beszélt, hogy az otthonfelújítási programban a nyílászárócsere a legolcsóbb beruházás, a homlokzati és födémszigetelés viszont jelentős kiadásokkal jár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×