eur:
393.02
usd:
363.49
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Reprezentatív koronavírus-szűrővizsgálat (Covid-19) a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján Budapesten 2020. május 1-jén. Reprezentatív minta alapján, csaknem 18 ezer ember bevonásával, átfogó szűrővizsgálatba kezdett a Semmelweis Egyetem (SE) vezetésével és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával a négy hazai orvosképző. A vizsgálatok célja, hogy pontos képet kapjanak a járvány kiterjedéséről és a koronavírussal fertőzöttek valós számáról. A tesztelésen a KSH által kiválasztottak vesznek majd részt meghívásos alapon, az ország egész területéről, 14 év felett, minden korosztályból, és valamennyien magánháztartásban élők.
Nyitókép: MTI/MTI Fotószerkesztőség/Koszticsák Szilárd

Mától visszatér a normál kerékvágásba az egészségügy, van azért néhány szabály, mutatjuk

A legtöbb ellátás időkorlát nélkül igénybe vehető lesz, a legtöbb helyen a kórházi látogatási tilalmat is feloldották, de azért még lesznek járványvédelmi intézkedések, megkötések is.

Június 15-től már valamennyi egészségügyi ellátás korlátozások nélkül igénybe vehető lesz a járványellenes készültségek fenntartása mellett - jelentette be még a múlt héten Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter. Vagyis a legtöbbeket érintő járóbeteg- és az alapellátás esetében megszűnik az a kikötés, hogy óránként csak 4 beteget láthatnak el.

A kórházak esetében a koronavírus fertőzöttek ellátása érdekében kiürített ágyak 80 százalékát ismét az egyéb betegek ellátásánál lehet használni, azonban a fennmaradó 20 százalék továbbra is az esetleges covid-fertőzöttek számára lesz fenntartva.

Nem ez az egyetlen, a járvány miatt elrendelt védőintézkedés marad hatályban: továbbra is

telefonon kell időpontot kérni, az egészségügyi ellátó intézményekben el kell végezni az előszűrést, az úgynevezett pre-triázst, a gyanús betegeket pedig pcr-teszttel kell kontrollálni,

és segíteni kell a diagnózishoz jutást.

Kásler Miklós az InfoRádió kérdésére közölte azt is, hogy az elhalasztott beavatkozások miatti lemaradását nagyjából két hónap alatt tudja behozni a magyar egészségügy.

Péntek óta egyébként már újra szabad a kórházban ápoltakat - a koronavírus-fertőzöttek kivételével - látogatni.

Az országos tisztifőorvos ugyanis feloldotta a veszélyhelyzet kihirdetésekor elrendelt látogatási tilalmat.

Az országos tisztifőorvos péntektől feloldotta a koronavírus-járvány miatt korábban elrendelt kórházi látogatási tilalmat. A Nemzeti Népegészségügyi Központ szombati, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint látogatni csak egészséges ember mehet, maszkot kell viselnie, és csak azzal a beteggel kerülhet két méteres távolságon belülre, akit látogat. A hozzátartozónak biztosítani kell a szappanos kézmosás vagy a kézfertőtlenítés lehetőségét.

Ha több beteg fekszik egy szobában, maximálni kell a látogatók számát, továbbá - hasonlóan a szociális és idősotthonokban megszabott feltételekhez - például fodrászt, pedikűröst is fogadhat a kórházban ápolt beteg, és vallási esemény is megtartható az intézményen belül a szociális távolságtartás biztosításával.

Azonban nem minden egészségügyi intézménybe szabad a bejárás: amint azt korábban az Infostart is megírta, a rektor utasítása alapján

továbbra is érvényes a Semmelweis Egyetem valamennyi betegellátó intézményét érintő látogatási tilalom

- közölte az intézmény a honlapján.

Súlyos-kritikus állapotú, nem a Covid-19 fertőzés miatt, hosszú ideje az egyetemen fekvő beteg esetén a klinika igazgatója egyedileg adhat, alkalmanként 1-1 hozzátartozónak engedélyt a megfelelő védőfelszerelésben történő látogatására.

A járványveszély csökkenésével négy lépcsőben, kéthetes periódusokban indították újra az egészségügyi ellátást.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×