eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Az alapvető jogok biztosának jelölt Kozma Ákos jogász, a Független Rendészeti Panasztestület elnökhelyettese kinevezés előtti meghallgatásán az Országgyűlés igazságügyi bizottságának és fenntartható fejlődés bizottságának együttes ülésén az Országház Nagy Imre termében 2019. július 1-jén.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ombudsman: egy beteg sem tett panaszt amiatt, hogy hazaküldték

Pozitív tapasztalatokat szerzett a koronavírus-járvány alatt Kozma Ákos alapjogi biztos, aki a Magyar Nemzetben megjelent interjúban azt mondta: a veszélyhelyzetben elrendelt korlátozások szükségszerűnek és arányosnak bizonyultak.

Jelezte: a veszélyhelyzet alatti korlátozásokat az általánosan alkalmazandótól eltérő, más alkotmányos mérce szerint kell megítélni. A különleges jogrend intézménye maga is az alapvető jogok, különösen az élethez való jog, illetve a testi és lelki egészséghez való jog védelmét szolgálja - mondta a lapban.

Arra a kérdésre, hogy milyen panaszok érkeztek az ombudsmani hivatalhoz, elmondta: voltak, akik a munkavállalók jogairól vagy a munkáltatók által a veszélyhelyzetben gyűjthető adatok köréről érdeklődtek, mások a nehéz anyagi helyzetben élők gyermekeinek digitális oktatásának költségei miatti nehézségeiről tájékoztatták a hivatalt. Kozma Ákos közölte, hogy az eltelt másfél hónapban nem állapítottak meg kifejezetten a járványügyi intézkedések végrehajtásával kapcsolatos jogsérelmet. "Jelenleg több átfogó, illetve egyedi vizsgálat van folyamatban, de eljárási gyakorlatunk értelmében ezek részleteiről csak a jelentés kiadásával nyújtok majd tájékoztatást" - tette hozzá.

A kórháziágy-kapacitás felszabadításával összefüggésben eddig egyetlen beteg vagy hozzátartozó sem fordult a hivatalhoz azzal, hogy bár állapota ezt nem indokolta volna, mégis hazaküldték

- számolt be a lap kérdésére Kozma Ákos, jelezve azt is: kizárólag személyükben nem érintettek - országgyűlési képviselők, különböző szervezetek - keresték meg ebben az ügyben. Már korábban, hivatalból vizsgálatot indított aminek első lépéseként megkereste a szaktárcát a kiadott utasítások pontos megismerése érdekében. Ezt követően tud majd kérdéseket megfogalmazni egészségügyi szolgáltatóknak, hogy megismerje az utasítások nyomán kialakult gyakorlatot - mondta.

Címlapról ajánljuk
Oscarral felérő elismerést kapott a magyar táncművész

Oscarral felérő elismerést kapott a magyar táncművész

Először nyerte el magyar táncművész a balettvilág egyik legrangosabb elismerésének számító Benois de la Danse-díjat: Balázsi Gergő Ármin a legjobb férfi táncos díját kapta megosztva Artyemij Beljakovval, a moszkvai Bálsoj vezető táncosával. A Pygmalion-hatás címmel bemutatott produkcióban nyújtott alakításáért jelölték az elismerésre. Balázsi Gergő Ármin az InfoRádióban azt mondta, arra a legbüszkébb, hogy első magyarként haza tudta hozni ezt a díjat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×