eur:
392.64
usd:
362.67
bux:
72117.04
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Résztvevők a Semmelweis Egyetemhez tartozó Koltai Jenő Sportközpontban megrendezett Pont Ott Partin 2014. július 24-én. Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat. Az idén 106 ezer fiatal jelentkezett a felsőoktatásba.
Nyitókép: MTI Fotó: Kallos Bea

Már lehet jelentkezni az ősszel induló felsőoktatási képzésekre

Megkezdődött a 2020-as felsőoktatási felvételi eljárás, már lehet jelentkezni a jövő szeptemberben induló alap-, osztatlan és mesterképzésekre, valamint a felsőoktatási szakképzésekre. Érdemes a jelentkezések előtt még utoljára ellenőrizni a felvételi tájékoztatót, mert az január végéig frissülhet.

Egészen 2020 február 15-ig regisztrálhatnak és jelentkezhetnek a továbbtanulni vágyó középiskolások az E-felvételi rendszerben a 2020 szeptemberében induló képzésekre az e-felvételi rendszerben - mondta Vanó Renáta, az Oktatás Hivatal felsőoktatási elnökhelyettese az InfoRádiónak. Az alap-, osztatlan és mesterképzésekkel, valamint a felsőoktatási szakképzésekkel kapcsolatos részletes és hivatalos információkat, az aktuális szabályokat, a pontszámítási módszereket és egyéb, az érvényes jelentkezéshez szükséges tudnivalókat a felvi.hu oldalon található felsőoktatási felvételi tájékoztatóban olvashatják el a jelentkezők.

Mivel a tájékoztató várhatóan 2020. január végéig frissül még, ezért a jelentkezés benyújtása előtt mindenképpen érdemes újra átolvasni a kiválasztott képzésekkel kapcsolatos információkat.

Maga az e-felvételi eljárás a regisztrációval indul, és a rendszert úgy alakították ki, hogy a diákok bármikor félbehagyhatják a folyamatot és rögzíthetik az adataikat - hívta fel a figyelmet Vanó Renáta. A tájékoztatóban összesen 63 felsőoktatási intézmény 7206 szakja szerepel. Az intézmények által meghirdetett szakok az Egyetemek, főiskolák vagy a Szakkereső menüpontokban böngészhetők.

A tavalyi eljárási szabályokhoz képest a felvétel feltételeként egyetlen változás van: minden képzési területen legalább egy emelt szintű érettségi vizsga megléte az előírás.

A megfelelő hallgató létszám és eloszlás érdekében úgy döntött a kormány, hogy csökkenti a minimumpontszámokat: az előző évi 440-hez képest jelentősen, 350-re - mondta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára múlt héten a jogászképzést érintő változások kapcsán.

Nem változik a diákhitelek kamata - tájékoztatta az InfoRádiót a Diákhitel Központ vezérigazgatója, Magyar Péter.

2020. január elseje és június 30-a között továbbra is 1,99 százalékos kamatot kell fizetni a szabad felhasználású Diákhitel1 ügyfeleknek. A csak tandíjra fordítható Diákhitel2 a kormány támogatása révén továbbra is kamatmentes.

A vezérigazgató szerint előbbié a legalacsonyabb kamat a Diákhitel Központ 2001-es alapítása óta. A Diákhitel2 kapcsán megemlítette, hogy bár kötött felhasználású, de nincs felső korlátja a felvehető összegnek, az a képzési díjhoz igazodik.

A pontszámítás az alap- és osztatlan képzésen, valamint felsőoktatási szakképzésen 500 pontos rendszerben történik: a tanulmányi és érettségi pontok maximum 400 pontot jelentenek, ezek mellé különböző jogcímeken legfeljebb 100 többletpont kapható.

A jelentkezés hitelesítésének határideje öt nappal később, február 20-án van. A hitelesítés legegyszerűbb módja az Ügyfélkapuval történő hitelesítés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Patriótákról: hétfőn lesz bejelentés, látni fogják, hogy nem a levegőbe beszéltem

Hosszú interjút adott péntek reggel a miniszterelnök a Kossuth rádióban. Szerinte az ukrajnai háború ügyében az emberséges politika iránytűjét kell kézbe venni. Szerinte a francia Nemzeti Tömörülés várható választási győzelme egész Európára azonnal hatással lesz.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Sajtóinformációk szerint Orbán Viktor pénteke én Moszkvában tehet látogatást Vlagyimir Putyinnál, miután kedden Volodimir Zelenszkijjel találkozott. Az ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×