eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
A balesetben részes, Magyarországra visszatérő Viking Sigyn szállodahajó a visegrádi hajóállomáson  2019. június 10-én. A hajó május 29-én ütközött össze a Hableány sétahajóval, amely felborult, majd elsüllyedt a Margit hídnál. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét embert sikerült kimenteni, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták. Azóta további tizenhárom áldozat, köztük a Hableány matrózának holttestét találták meg és azonosították. A szállodahajó ukrán állampolgárságú hajóskapitányát halálos tömegszerencsétlenséget okozó, gondatlanságból elkövetett vízi közlekedés veszélyeztetése vétségének elkövetése miatt hallgatták ki gyanúsítottként és tartóztatták le.
Nyitókép: Cseke Csilla

Hajóbaleset: az adattörlésről is beszélt az ukrán kapitány ügyvédje

A 15 millió forintos óvadék kifizetése után elhagyta a börtönt a dunai hajóbaleset okozásával gyanúsított férfi. Az ügyvédje szerint a szakértőknek kulcsfontosságú szerepe van a büntetőeljárásban.

Az ukrán hajóskapitány, Jurij C. bűnügyi felügyelet alá (a korábbi lakhelyelhagyási tilalom és házi őrizet jogintézménye) kerül legfeljebb négy hónapra. A másodfokú bíróság végzése szerint nyomkövetőt kell viselnie, és köteles hetente kétszer személyesen jelentkezni a nyomozóhatóságnál, nem hagyhatja el a főváros területét.

A Viking szállodahajó kapitánya továbbra is ártatlannak tartja magát, nem vétett olyan szakmai szabályt, amellyel összefüggésben ez a tragikus eset bekövetkezett - mondta az InfoRádiónak a védőügyvédje. Tóth M. Gábor szerint a szakértői vélemények rendkívül hangsúlyosak lesznek az ügyben. "Kedden és szerdán a nyomozó hatóság, az ügyészség, más szakértők és a védelem képviselői tüzetesen átvizsgálták a Hableányt. Ez alapján születik egy szakértői vélemény, amely megállapításokat tesz a baleset körülényeiről. A terheltnek, a védőnek vagy akár a vádhatóságnak joga van észrevételeket megfogalmazni ezzel kapcsolatban, de indítványozhatják újabb szakértő kirendelését.

Az ügy a szakértői bizonyításon fog eldőlni, ez egy meglehetősen hosszadalmas és alapos munkát kíván"

- mondta az ügyvéd.

Azzal kapcsolatban, hogy védence adatokat törölhetett a baleset után a telefonjáról, Tóth M. Gábor elmondta: "a Fővárosi Törvényszék végzésében is szerepel, hogy egyrészt erre a fellebbezés benyújtásakor már nem lehetett volna hivatkozni, másrészt semmilyen konkrét adat ezt nem támasztja alá. A szakértői vélemény csak arról tesz említést, hogy 'meg nem határozható időpontban meg nem határozható adatot' töröltek. Az elfogult védői véleményem szerint a fellebbezés indokolásához használta ezt a vádhatóság".

A korábbi hollandiai hajóbaleset kapcsán, amelyben - nem kapitányként - érintett volt az ukrán kapitány, a védőügyvéd elmondta: ennek jelen üggyel semmilyen összefüggése nincs.

Arról eddig egyáltalán nem volt szó, hogy ügyfele a nyilvánosság elé álljon

- mondta Tóth M. Gábor, hozzátéve, hogy ügyfelével eddig csak a büntetés-végrehajtási intézet "meglehetősen sajátos" körülményei között tudott egyeztetni. Erre most lehetőség nyílik szabadabb körülmények között is, ezt megvárná a további részletek közlésével az ügyvéd.

A 33 dél-koreai turistával, illetve idegenvezetővel és 2 fős magyar személyzettel a Vikinggel történt ütközést követően elsüllyedt Hableány sétahajó balesetét heten túlélték - mind dél-koreaiak -, 25 áldozat holttestét már megtalálták a Dunában - köztük egy gyermekét -, 3 személyt pedig egyelőre eltűntként tartanak nyilván. Az eddigi utolsó áldozatot Bölcskénél emelték ki a folyóból szerdán, már őt is azonosították. A két hete elsüllyedt és a Dunából kedden kiemelt hajót a rendőrségi szemle után a csepeli szabadkikötőből Újpestre vitték.

Ide kattintva elérhető az összes cikk a hajóbalesetről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×