eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Ficzere Andrea főigazgató az új CT-berendezés használatba vétele és az új VIP-osztály megnyitása alkalmából tartott sajtótájékoztatón az Uzsoki Utcai Kórházban 2013. december 11-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Ficzere Andrea: így változik meg a kórházi rendszer

Ha a kórházakba csak azok kerülnének be, akiknek erre valóban szükségük van, az állami ellátórendszer egyes részein is meglenne az a figyelem és idő, amit a betegek a magánellátásában látnak - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Kórházszövetség új elnöke, az Uzsoki Kórház főigazgatója, Ficzere Andrea.

Megvan a helye a magánegészségügynek Magyarországon, ahogyan más országokban is - vélekedett az InfoRádió Aréna című műsorában Ficzere Andrea.

"Az a kérdés, hogy ez a hely hol van, és milyen az átjárás az állami és a magánegészségügy között" mutatott rá a Magyar Kórházszövetség új elnöke, az Uzsoki utcai Kórház főigazgatója.

Mint mondta, sokakkal és nagyon sokat beszélgetett erről a témáról, és az a kép alakult ki benne, hogy

ha a magán- és az állami minőségbiztosítási rendszer egy ernyő alatt tudna működni, akkor jól és tisztán lehetne a betegutakat megtervezni és ellenőrizni a végén.

"Most az a gond, hogy a két rendszer között van egyfajta olyan átjárás, ami nem ellenőrizhető, és a magánellátóban bizonyos bevatkozások megtörténnek, de a kivizsgálás előtte állami intézményben történik, illetve ha szövődmény vagy utógondozás van, az visszaesik az állami rendszerre." Ficzere Andrea szerint ez utóbbi a legrosszabb, ami előfordulhat.

Szerinte, ha ki lehetne találni egy egységes elvárásrendszert a magán- és az állami rendszerrel szemben, hogy az ott dolgozók bizonyos időt "keresztben" eltölthetnének a másik oldalon, akkor "nem szigetelődnének el szakmailag". Ficzere Andrea tud olyan orvosokról, akik csak a magánegészségügyben dolgoznak, ezáltal olyan elszigetelődés jön náluk létre, ami a tevékenységüket "rossz irányba" viszi, miközben "fontos az a színesség, ami egy állami intézményben van".

Arra a kérdésre, hogy kell-e tudnia az állami rendszernek a "pénzért azonnali szolgáltatást", Ficzere Andrea azt mondta, nem csak ez a különbség a két szisztéma között.

"A magánegészségügy sem mindenhol azonnal hozzáférhető, és az állami is sok helyen azonnal az.

Igazából aki a magánegészségügybe megy, sokszor a figyelmet és az időt veszi meg; a szakemberek ugyanis ugyanazok a két rendszerben. Csakhogy a magánegészségügyben nincs az a hajtás, ami azt a tudatot adja a betegnek, hogy nagyobb figyelem jut rá. Ha ez az időfaktor át tudna kerülni az állami rendszerbe is, akkor azt gondolom, sokkal kiegyenlítettebb lenne a két terep" - fogalmazott a kórházigazgató.

Szerinte ez a jelenben még a saját kórházába sem megvalósítható, illetve bizonyos orvosi területeken még nehezebb az egész ügy, de

"ha újra lenne strukturálva a rendszer, hogy valóban csak azok kerüljenek be a kórházakba, akiknek erre szükségük van, akkor olyan teher kerülne le a fekvőbeteg-intézményekről, hogy lehetne miről beszélni".

Ficzere Andrea arról is beszélt, hogy a kórházminősítés területén olyan indikátorrendszert vezetne be, amely alapján minősíthető lenne az adott ellátóhely.

"Fontos olyan adatokat közzétenni, amelyek alapján az ember el tudja dönteni, hogy melyik számára a vonzó és statisztikailag bizonyítottan biztonságos betegellátást nyújtó intézmény. Ezt ágazati szinten kell tudni megvalósítani. Ehhez a betegellátás újraparaméterezésére van szükség, hogy a vezető pontosan tudja, hogy az adott intézményben kit mennyi idő alatt, milyen eszközökkel, milyen dolgozói feltételekkel, mennyi pénzből látnak el."

A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint

előbb-utóbb a finanszírozást az eredményesség fogja meghatározni.

"A világ afelé halad, hogy maga a kórházi rendszer is változni fog; nem lesz ennyire aktív kórház sehol a világon."

Ficzere Andrea úgy látja, mindezt megvalósítani nehéz feladat, de külföldi példákra hivatkozva azt mondja, léteznek olyan paraméterek, például betegszám, szövődmények statisztikája, kórházi tartózkodás ideje, elvégzett vizsgálatok, amelyek szerint minősíthető a kórházak eredményessége.

A teljes adást itt nézheti végig:

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×